Sărbătoarea Înălțării Domnului la Mănăstirea Negru Vodă

La Praznicul Înălțării Domnului foarte mulți credincioși au avut bucuria să participe la Sfânta Liturghie Arhierească oficiată la Mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung Muscel de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Chiriarhul Eparhiei a amintit de importanța praznicului pe care-l cinstim în fiecare an la patruzeci de zile după Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.

După oficierea Sfintei Liturghii Înaltpreasfințitul Calinic, împreună cu un important sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de pomenire a eroilor căzuți la datorie pentru apărarea țării la Mausoleul Eroilor din comuna Valea Mare Pravăț, cunoscut și sub numele de „Mausoleul de la Mateiaș”, situat pe dealul cu același nume.

Potrivit eparhiaargesului.ro, la festivitate au participat reprezentanți ai Unității Militare din municipiul Câmpulung Muscel, din partea primăriei locale și a diferitelor instituții administrative și culturale din oraș.

Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Calinic a amintit celor prezenți cât de importantă este pentru poporul nostru jertfa tuturor eroilor români. „Spațiul acesta a fost dintotdeauna tot atât de primitor precum este și relieful acestui pământ românesc. Ostașii români din toate timpurile au încercat să apere frumusețea acestei lumi văzute, frumusețea românească. Prezența noastră în acest spațiu românesc este și datorită jertfei eroilor neamului nostru. Cu cât a fost mai mare jertfa, cu atât mai mare este binecuvântarea lui Dumnezeu și bucuria în care stăm noi!”

Mausoleul de la Mateiaș este dedicat eroilor din Războiul de Întregire Națională dintre anii 1916-1918. Scări monumentale urcă spre turnul ce domină terasa. Se afla aici un osuar, o capelă și înăuntrul muzeului diorame cu scene de pe front.

Ridicat între anii 1928-1935 de către constructorul De Nicolo, după proiectul arhitectului Dumitru Ionescu Berechet, impozantul mausoleu, realizat în principal din calcar de Albești, este compus din două corpuri: primul, orizontal, adăpostește osuarul, pe pereții căruia sunt montate plăci de marmură cu numele unor militari căzuți la datorie; al doilea, vertical, are forma unui turn cu foișor, spre care duce o scară în spirală. Aici sunt depuse, în 31 cripte, osemintele a peste 2.300 militari români.

La final, cei prezenți la eveniment au asistat la parada militară a soldaților din garnizoana Câmpulung Muscel.

Comentarii Facebook


Știri recente