Sărbătoarea hramului Mănăstirii Sfinții Martiri Brâncoveni din stațiune montană Obârșia Lotrului, județul Vâlcea

Tânăra Mănăstire „Sfinții Martiri Brâncoveni” din stațiunea montană Obârșia Lotrului, județul Vâlcea, și-a serbat ieri într-un cadru festiv duhovnicesc pentru prima dată după târnosire Ocrotitorii, Sfinții Brâncoveni, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Sărbătoarea a început joi seara, cu slujba de priveghere, iar vineri, 16 august, prăznuirea a continuat cu Taina Sfântului Maslu, Acatistul „Sfinților Martiri Brâncoveni” și cu Sfânta Liturghie, săvârșite de un ales sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile la strană au fost date de un grup de psalți componenți ai Grupului Psaltic Tronos al Patriarhiei Române.

La sărbătoarea Sfinților Brâncoveni prăznuită la Obârșia Lotrului au participat preoți, monahi și numeroși pelerini din țară.

Situată la altitudinea de circa 1400 m, Mănăstirea „Sfinții Martiri Brâncoveni”, popas duhovnicesc între județele Vâlcea și Hunedoara, se află pe DN7 – Râmnicu Vâlcea – Sibiu, ramificație la stânga de la Brezoi prin Voineasa și Vidra spre Petroșani (DN 7A), în stațiunea montană Obârșia Lotrului.

Piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii de călugări cu hramurile „Sfinții Martiri Brâncoveni” și „Sfântul Mare Mucenic Mina” a fost pusă la data de 28 iunie 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Ctitorii principali ai mănăstirii sunt preotul Ioan Comăneci, împreună cu Frank Vasile Timiș. Terenul a fost donat de domnul Alexandru Emanoil Săvoiu. Ansamblul mănăstiresc de la Obârșia Lotrului cuprinde biserica mare din lemn și un arhondaric din zid pe două nivele.

Biserica din lemn, construită în stil maramureșean, specifică zonei Borșa, localitatea natală a ctitorului Vasile Timiș, este în formă de cruce bizantină, cu pridvor sculptat în lemn de stejar, și are lungimea de 17 m. Planul și arhitectura mănăstirii au fost realizate de Părintele Ioan Comăneci. Obștea mănăstirii îl are stareț pe părintele protosinghel Serafim Sângeorzan.

Comentarii Facebook


Știri recente