Sărbătoarea hramului la Mănăstirea Nicula

Mii de oameni au participat la sfintele slujbe oficiate cu prilejul hramului Mănăstirii Nicula.

Astăzi, 15 august 2015, în ziua sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, Sfânta Liturghie a fost oficiată în altarul de vară al așezământului monahal de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Mitropolitul Alexandru de Pereislav, Vicarul Mitropoliei Kievului, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului și Preasfințitul Timotei, Episcopul Ortodox al Spaniei și Portugaliei, înconjurați de un sobor impresionant de preoți și diaconi, potrivit Radio Renaşterea.

Înainte de Sfânta Liturghie, soborul de ierarhi și preoți, a intrat în biserica veche de zid și s-au închinat Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a vorbit mulțimii despre îngrijorarea privind disoluția familiei din zilele noastre. Ierarhul a explicat că una dintre cele mai importante cauze care determină divorțul este puțina credință a oamenilor.

„Familia creștină, în trecut, a avut un rol extraordinar și, dacă vrem să se regenereze societatea românească, numai de aici, din familie, va pleca reabilitarea”.

Pe lângă credința puțină, Mitropolitul Clujului a enumerat între cauzele destrămării familiei și plecarea, în special a tinerilor, la muncă în străinătate, spunând că în aceste cazuri nu numai soții sunt cei care suferă, ci și copiii:„Este îngrijorător acest exod a milioanelor de oameni tineri din România, în țări precum Italia, Spania, Franța și pe alte plaiuri pentru a-și câștiga pâinea. Țara se împuținează și un efect este și înmulțirea divorțurilor pentru că nu întotdeauna merg cei doi soți împreună. Este tragic pentru ei, dar este catastrofal pentru copii”. Situația este îngrijorătoare, a explicat IPS Andrei, cu atât mai mult cu cât anul trecut în România s-au înregistrat peste 26.000 de divorțuri.

În cuvântul de învățătură rostit zecilor de mii de pelerini veniți la Nicula, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a pornit de la un moment scripturistic: îngrijorarea Maicii Domnului pentru Fiul ei pe care nu îl găsea, fiindcă a rămas trei zile la Templu, în timpul unui pelerinaj la Ierusalim. Ierarhul a explicat că îngrijorarea Maicii Domnului de atunci a fost nejustificată, dar îngrijorarea ei cu privire la situația familiilor contemporane este mare și este întemeiată. „Pentru această suferință a familiei creștine Maica Domnului plânge, o doare sufletul pentru că este Maica noastră, a tuturor”, a spus ierarhul.

Mitropolitul a prezentat și soluția acestei crize a familiei și anume rugăciunea.

„Dacă familia creștină suferă, dacă Maica Domnului plânge din acest motiv, rezolvarea vine de Sus de acolo de unde Maica Domnului se roagă pentru noi. De aceea ne rugăm ca Maica Domnului să aibă grijă de noi, de familiile noastre și de copii noștri și să ne ajute să depășim toate situațiile de criză. De asemenea ne rugăm și să-i ajute și pe conducătorii noștri să creeze locuri de muncă în țară ca tinerii noștri să nu mai fie nevoiți să plece”.

„Am venit aici la Maica Domnului, la Icoana ei, și ea ne ascultă rugăciunile. Cred ca veți pleca acasă cu toții cu sufletul ușurat”, a încheiat Înaltpreasfințitul Andrei.

Potrivit estimărilor făcute de jandarmi, la hramul mănăstirii Nicula participă peste treizeci de mii de oameni.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de părintele profesor Vasile Stanciu.

Comentarii Facebook


Știri recente