Sărbătoarea Floriilor la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica Floriilor, 24 aprilie 2016, zi în care au fost prăznuiți, Sfinţii Ierarhi ardeleni, Ilie Iorest, Simion Ştefan şi Sava Brancovici, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, a precizat Pr. Bogdan Avram, secretar eparhial.

Ierarhul Alba Iuliei a rostit un cuvânt de învățătură prin care a reliefat semnificaţiile duhovniceşti ale Praznicului Floriilor, subliniind că deşi, poporul de la mic până la mare era stăpânit de un entuziasm nemaiîntâlnit, Mântuitorul intră în Ierusalim trist, plângând pentru mulţimea uşoară care, acum Îl aclamau ca pe un Împărat, pentru că l-a înviat pe Lazăr, iar peste câteva zile Îl răstigneau ca pe un făcător de rele, preferându-l pe tâlharul Baraba.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a vorbit şi despre Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ştefan şi Sava Brancovici, care au trăit în timpuri de grele încercări, când, prozelitismul calvin, încerca să pună stăpânire pe oameni, dar ei, şi-au dat viaţa pentru credinţa strămoşească şi pentru limba românească. Aceşti aştri ai Panteonului ceresc, s-au lăsat stăpâniţi de puterea lui Dumnezeu, recunoscându-L ca Domn al domnilor, nelăsându-se intimidaţi de asperităţile vremii, iar acum poporul cel binecredincios din cetatea Alba Iuliei se mândreşte cu aceste stele strălucitoare.

La finalul cuvântului, Înaltpreasfinţia Sa, i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi să încerce, acum, în Săptămâna Sfintelor Pătimiri să se spovedească sincer şi să se împărtăşească cu vrednicie.

 

Comentarii Facebook


Știri recente