Sărbătoarea Episcopiei Slatinei și Romanaților

Anul acesta, ziua de sărbătorire a Sfinților Martirii Brâncoveni – ocrotitorii Episcopiei Slatinei și Romanaților – se va desfășura după următorul program pe care îl aflăm de pe site-ul episcopiaslatinei.ro:

Dimineața, începând cu orele 9:00, un sobor de ierarhi, în frunte cu Înaltprasfințitul Irineu Mitropolitul Olteniei, va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Brâncoveni. La eveniment sunt așteptați să participe preoți și credincioși de pe tot cuprinsul Eparhiei.

După-amiaza, ca în fiecare an, va avea loc o sesiune de comunicări științifice ce vizează anumite zone ale județului, anul acesta fiind vizată localitatea Scornicești. Astfel, la orele 17:00 va fi vizitată Biserica Lolea, în cimitirul căreia sunt înmormântați părinții defunctului președinte Nicolae Ceaușescu și casa memorială acestuia, iar începând cu orele 18:00, în incinta Hotelului „President”, situat pe DN 70, între localitățile Jitaru și Negreni, va avea loc sesiunea de comunicări cu tema „Președintele Nicolae Ceaușescu și atitudinea regimului comunist față de Biserică”.

Comunicările vor fi susținute de:

†¢ Dl. Prof. Univ. Dr. Ioan Scurtu − „1948-1989. Biserica Ortodoxă Română – între prevederile constituționale și realitatea istorică”;

†¢ Dl. Prof. Univ. Dr. Dinică Ciobotea − „Vizita generalului Charles de Gaulle în Oltenia”;

†¢ Dl. Cercet. Toma Rădulescu − „Biserica Ortodoxă din Oltenia între anii 1965-1989 „;

†¢ Dl. Ing. Eugeniu Iordăchescu − „Biserici salvate de la demolare prin procedeul translării în perioada 1980-1990”.

Intercalat acestor comunicări, se va face prezentarea volumului „Slujitori ai Bisericii din Olt și Romanați, prigoniți în timpul regimului comunist” − autor Ana-Maria Rădulescu −, iar corala „Sfinții Martiri Brâncoveni” a Episcopiei Slatinei și Romanaților și un grup folcloric din loc. Coteana vor susține câte un scurt recital.

Comentarii Facebook


Știri recente