Sărbătoarea celor 40 de mucenici ne ţine flacăra mărturisirii trează, spune stareţul Mănăstirii Antim

„Sărbătoarea Sfinţilor 40 de mucenici din Sevastia ne ţine flacăra mărturisirii trează”, a declarat pentru Trinitas TV stareţul Mănăstirii Antim, protos. Vicenţiu Oboroceanu. Părintele a explicat că expemplul lor „ne motivează să ne aducem aminte: cu Hristos se face totul, fără de Hristos nu se poate face nimic”.

Fragmente din moaştele Sfinţilor 40 de mucenici se află la mănăstirea Antim de peste 130 de ani. Au fost dăruite, în 1883, de Patriarhul Nicodim al Ierusalimului.

De atunci, în fiecare an, de 9 martie, aşezământul monahal îi cinsteşte ca ocrotitori spirituali. Anul acest, în contextul pandemic, procesiunea din ajun a fost organizată în jurul bisericii, în cadru restrâns. A fost condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.

Părintele stareţ spune că mucenicii din Sevastia, care au fost soldaţi în armata romană, sunt iubiţi de credincişi datorită tăriei lor de caracter.

„Au slujit domnitorului pământesc, dar nu l-au uitat niciodată, în slujirea lor, pe Domnitorul Cel Ceresc, pe Mântuitorul Iisus Hristos”.


Cei 40 de Sfinţi Mucenici din Sevastia sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Iraclie, Smaragd, Evnoic, Valent, Vivian, Claudiu, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdichie, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Caius, Leontie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton şi Aglaie.


Protos. Vicenţiu Oboroceanu a sfătuit să ne trăim viaţa ca o mărturie constantă şi continuă. „Suntem obligaţi să fim modele”, a spus părintele.

Mănăstirea Antim se află în centrul Capitalei, aproape de Piața Constituției. A fost ctitorită între anii 1713 și 1715, de Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești.

Foto credit: Basilica.ro/Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente