Sărbătoarea Bunei Vestiri la Mănăstirea Radu Vodă

Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal, a oficiat vineri, 25 martie 2016, în ziua sărbătorii Bunei Vestiri, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, informează site-ul oficial al mănăstirii. Din sobor a făcut parte şi Părintele Arhimandrit Nectarie Șofelea, Starețul mănăstirii și exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum şi slujitori din cadrul obştii aşezământului monahal.

Maica Domnului poartă de grijă întregului neam omenesc

În cuvântul său, Preasfinţitul Părinte Ieronim a reamintit celor prezenţi faptul că Dumnezeu a trimis oamenilor vestea întrupării Fiului Său prin intermediul îngerului Gavriil. Maica Domnului este cea care primește cu smerenie, bucurie, dar și cu uimire, taina pe care Îngerul lui Dumnezeu i-o vestește.

Fecioara Maria reprezintă, a precizat Preasfinţia Sa, tot ceea ce a avut mai bun de oferit neamul omenesc lui Dumnezeu, iar Sfânta Biserică o cinstește ca fiind pururea Fecioară. Maica Domnului poartă de grijă întregului neam omenesc, rugându-se pentru fiecare dintre noi, ca să putem ajunge să Îl cunoaștem și să Îl cinstim, așa după cum se cuvine, pe Fiul Său.

În sufletul curat și fecioresc al Fecioarei Maria, a explicat Preasfințitul Ieronim Sinaitul, sunt cuprinse toate darurile cu care au fost înzestrate cetele îngerești, de aceea cântările bisericești o numesc “mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât Serafimii”.

***

Sărbătoarea Bunei Vestiri, denumită în popor Blagoveştenie (după termenul slavon), este rânduită pentru amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naşte pe Fiul lui Dumnezeu şi totodată ziua în care a avut loc Întruparea Domnului. Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente dintre sărbătorile închinate Maicii Domnului. Potrivit tradiției, încă din secolul IV, în Nazaret s-a zidit o biserică pe locul unde Maica Domnului a primit de la înger vestea că va naște pe Dumnezeiescul Prunc. Biserica a rânduit cinstirea acestei sărbători în ziua de 25 martie, cu nouă luni înainte de Naşterea Domnului, pentru că acum are loc întruparea Fiului Lui Dumnezeu (Lc. 1, 35-38).

Comentarii Facebook


Știri recente