Sărbătoarea Bisericii Sfântul Ilie – Ghencea

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a sfințit astăzi, 20 iulie 2013, pictura exterioară a bisericii Parohiei „Sfântul Ilie” – Ghencea din București. Alături de Preafericirea Sa s-a aflat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, fiind înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi.

La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a felicitat întreaga comunitate pentru sprijinul acordat și a vorbit despre frumusețea acestui lăcaș de cult: „Biserica aceasta care este foarte frumoasă și mare este o podoabă pentru Capitală și arată desigur jertfelnicia credincioșilor. După zidirea și înfrumusețarea bisericii trebuie continuată zidirea duhovnicească, biserica din suflete, biserica din inimile oamenilor, pentru că această biserică nouă, sfințită și împodobită frumos este icoana Împărăției Cerurilor, a comuniunii lui Dumnezeu cu sfinții Lui din toate timpurile și din toate veacurile. Spre această bucurie, fericire și pace sfântă din Împărăția Cerurilor ne îndreptăm noi când venim la biserică. De aceea, biserica este considerată Casa lui Dumnezeu și Poartă a Cerului. Aici, cerul coboară pe pământ pentru ca noi, pământenii, să ne înălțăm duhovnicește la ceruri. În biserică se primește iertarea păcatelor, se dăruiește arvuna fericirii veșnice și se dăruiește arvuna vieții veșnice”.

Tot în Parohia „Sfântul Ilie” – Ghencea din București, dimineață, Episcopul-vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a pus piatra de temelie a capelei ce urmează să fie construită în cimitirul parohial.

„Am cerut de la Dumnezeu ajutor celor care ctitoresc această biserică, celor care ajută în multe chipuri ridicare ei, ocrotirea și paza muncitorilor care se vor osteni cu înălțarea ei. Această biserică era necesară pentru slujbele care se fac aici cu prilejul înmormântărilor și a pomenirilor celor care așteaptă învierea cea de obște în acest cimitir”, a spus Preasfinția Sa.

La final, parohul a primit din partea Preafericitului Părinte Daniel ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, iar ceilalți preoți slujitori, dar și consiliul parohial au primit Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României”. Distincții au primit și cei care ajută la ridicarea noii biserici a cimitirului.

Pentru parohie, Patriarhul României a dăruit o cruce de binecuvântare, cărți de cult, dar și volume editate de Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă. Din partea parohiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit o icoană cu Sfântul Ilie.

Biserica îi mai are ca ocrotitori și pe Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș. Din anul 2009, biserica adăpostește și un fragment din moaștele ierarhului bănățean, informează TRINITAS TV.

Comentarii Facebook


Știri recente