Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului celebrată în limba română la Biserica din Vlaherne

Sute de credincioși români au participat sâmbătă, de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, la liturghia oficiată în limba română la Biserica din Vlaherne.

Credincioșilor români din Istanbul li s-au alăturat și pelerinii românii veniți temporar în oraș cu agenția de turism religios Basilica Travel a Patriarhiei Române.

Slujba a fost oficiată, cu binecuvântarea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I, de Părintele Sergiu-Marcel Vlad, parohul comunității românești din Istanbul, și a fost prezidată de Prea­sfințitul Părinte Andrianos, Episcop de Alikarnassos (Patriarhia Ecumenică).

Sute de credincioși români au participat sâmbătă, 1 octombrie, de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, la liturghia oficiată în limba română la Biserica din Vlaherne. Foto: Sergiu Vlad

Ierarhul le-a transmis pelerinilor binecuvântările părintești ale Sanctității Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic.

Este al zecelea an consecutiv în care sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului este celebrată de români la Biserica din Vlaherne, iar aceasta nu este deloc întâmplător. Însuși numele bisericii („a Vlahilor”) arată situarea acesteia într-o zonă legată de prezența proto-română la Constantinopol. Urmașii geților din Sciția Minor se așezaseră la marginea cetății, conduși de Blachernos.

Sute de credincioși români au participat sâmbătă, 1 octombrie, de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, la liturghia oficiată în limba română la Biserica din Vlaherne de parohul Comunității Românești din Istanbul. Foto: Sergiu Vlad

Biserica din Vlaherne a fost a doua cea mai importantă din Imperiul Roman de Răsărit (Bizantin) după Sfânta Sofia.

Slujba de sâmbătă, 1 octombrie, de la Biserica din Vlaherne, a fost prezidată de Episcopul Andreas de Alikarnassos. Foto: Sergiu Vlad

În prezent, comunitatea ortodoxă românească din Istanbul numără aproximativ 3.000 de persoane și își desfășoară slujbele la Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” de pe malul răsăritean al golfului „Cornul de Aur”, lăcaș reconstruit din temelie cu o danie a Sf. Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu.

Foto credit: Facebook / Sergiu Vlad

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente