Sărbătoare românească la Helsinki, Finlanda

În perioada 23-25 ianuarie 2015 Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord se află în mijlocul românilor din Finlanda.

Vineri, 23 ianuarie 2015, Preasfințitul Părinte Macarie a fost primit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ambrosius de Helsinki, la Reședința sa mitropolitană din capitala Finlandei. În după-amiaza aceleiași zile, cei doi ierarhi au participat la vernisajul expoziției de icoane vechi de la Muzeul de Artă din orașul finlandez Riihimäki. Icoanele de patrimoniu expuse se aflau de mai mulți ani în depozitul acestui muzeu.

Sâmbătă, 24 ianuarie 2015, Preasfințitul Părinte Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica ortodoxă Sfântul Apostol Iacob și Sfânta Muceniță Ecaterina de la vechiul Centru mitropolitan din Helsinki, unde se slujește în limba română. Fiind sărbătorită Unirea Principatelor Române, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru vrednicii înaintași care au contribuit la împlinirea acestui act măreț din anul 1859, aducându-se mulţumire Atotmilostivului Dumnezeu pentru realizarea acestui deziderat naţional, unirea principatelor fiind baza statului român modern, România. La eveniment a participat, alături de români, și Excelența Sa Dl. Cătălin Avramescu, Ambasadorul României în Finlanda, potrivit episcopiascandinavia.se.

Preasfințitul Părinte Macarie a evidențiat contribuția fundamentală a Bisericii Ortodoxe Române la realizarea Unirii din 1859, amintind faptul că în cadrul Adunării elective din 24 ianuarie 1859, prezidată de Mitropolitul Nifon al Țării Românești, când se hotăra unirea prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza al Moldovei ca domnitor și în Țara Românească, au fost date ca exemplu statele Suedia și Norvegia, care aveau la vremea aceea administrații deosebite, însă un singur domnitor. Totodată, ierarhul românilor din Europa de Nord s-a referit la slujirea jertfelnică a părintelui Ioan Durac, împlinindu-se anul acesta 20 de ani de când slujește constant în limba română la Helsinki, amintind apoi pe vrednicul de pomenire preotul Alexandru Ciurea care a început slujirea românilor din Finlanda în urmă cu peste 40 de ani, fiind considerat înaintemergător și deschizător de drumuri în misiunea ortodoxiei românești din ținuturile scandinave.

Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a oferit în dar părintelui paroh Ioan Durac ultima ediție a Liturghierului în limba română, însoțit de mai multe cărți de cult și teologice, iar enoriașilor le-a dăruit calendarul creștin-ortodox 2015 și cărți de zidire sufletească.

Comentarii Facebook


Știri recente