Sărbătoare pentru românii ortodocși din Istanbul

Potrivit tradiției consacrate, în ziua de 26 iulie, creștinii ortodocși români și frații lor întru credință din Istanbul s-au întrunit în centrul metropolei de pe Bosfor, pentru a o sărbători pe Sfănta Muceniță Paraschevi – tămăduitoarea de boli oculare, informează Ziarul Lumina. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi”-Pikridion, un frumos și vechi locaș bizantin, ctitorit de Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, în anul 1692.

Acest moment a fost încununat de prezența Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic.

La acest moment de înalte trăiri duhovnicești au fost prezenți Excelența Sa Radu Onofrei, Ambasadorul României în Turcia, și reprezentanți ai Consulatului General al României în Istanbul.

Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a fost însoțit de domnul Nicolaos Mathioudakis, consul general al Greciei în Istanbul. La slujba Sfintei Liturghii au participat atât credincioși din cadrul comunității române din Istanbul, cât și frați întru credință care aparțin altor comunități creștin-ortodoxe din Istanbul. Slujba Sfintei Liturghii a fost mixtă, săvârșindu-se în limba greacă și în limba română, deopotrivă.

După Sfânta Liturghie, în trapeza Comunității Ortodoxe Române au continuat evenimentele dedicate hramului, ocazie cu care Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, s-a adresat celor prezenți, subliniind semnificația sărbătorii, evocându-i pe Sfinții Martiri Brâncoveni, ctitorii bisericii. De asemenea, a adresat salutări Preafericirii Sale, Părintelui Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente