În Duminica a treia din Postul Mare, Preasfinţitul Părinte Sofronie a slujit la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea, cu prilejul împlinirii a 25 ani de la înființarea așezământului.
Episcopul Oradiei a oficiat în 19 martie 2017 Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi. La slujbă a participat alături de obștea monahală, un număr mare de credincioși orădeni.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de monahii de la Mănăstirile Sfânta Cruce și Buna Vestire din Oradea și de un grup de studenți teologi de la Facultatea de Teologie din municipiu, informează Pr. Cristian Rus, Consilier Mass Media al Eparhiei.
În cuvântul rostit după citirea textului evanghelic, Preasfinţitul Părinte Sofronie a subliniat poziția centrală a jertfei în viața creștinului.
Ierarhul a precizat că suferința, jertfa, sacrificiul și martiriul pentru numele Domnului Iisus Hristos reprezintă starea naturală în care trebuie să se afle creștinii.
În continuare, PS Sofronie a dat drept exemplu de credință puternică pe martirii care și-au vărsat sângele pentru Hristos.
Martiriul a fost și rămâne condiția esențială a Bisericii pe pământ. Înaintașii noștri au pecetluit credința prin sângele martiric vărsat din dragostea pentru Hristos. Nu au pus preț pe viața aceasta, preferând să moară pentru Hristos ca să dobândească, prin El, Împărăția Cerurilor și mântuirea sufletelor, a adăugat Preasfinția Sa.
În cadrul slujbei a fost pomenit Episcopul Ioan Mihălţan al Oradiei, la împlinirea a nouă ani de la trecerea sa la cele veşnice, în 17 martie 2008.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a anunțat organizarea Marșului pentru viață la Oradea, ce va avea loc sâmbătă, 25 martie, de la ora 16 și a îndemnat pe credincioși să participe la eveniment.
Așezământul Mănăstirii Sfânta Cruce a luat ființă în anul 1992, în Duminica Sfintei Cruci din Postul Paștilor, la iniţiativa Episcopului Vasile Coman al Oradiei, lucrările fiind încredinţate monahiei Mina Bădilă.
În anul 1993 a fost adusă din satul Corbeşti, judeţul Bihor, o biserică de lemn, cu hramurile Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil şi Cuvioasa Parascheva, datând de la începutul secolului al XVIII-lea.
De-a lungul timpului, prin grija şi osteneala obştii monahale şi cu ajutorul multor binefăcători, a fost ridicată în incinta aşezământului monahal, pe lângă numeroase corpuri de chilii şi clădiri anexe, o biserică mare de zid cu hramul Adormirea Maicii Domnului.
Cele 70 de viețuitoare desfășoară numeroase activități sociale. Peste 150 de persoane fără posibilități materiale iau masa zilnic la mănăstire. De asemenea, în această comunitate funcționează ateliere de croitorie bisericească, broderie și pictură pe lemn.