Sărbătoare la parohia clujeană Schimbarea la Față

Mai multe biserici de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului s-au aflat ieri, 6 august 2013, în sărbătoare. Una dintre aceste este parohia „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca. Hramul locașului de cult a fost prăznuit în prezența preoților slujitori și a credincioșilor. Cu acest prilej a fost oficiată de la ora 10:00 Sfânta Liturghie de pr. paroh Pr. Titus Moldovan și părinții slujitori Petru Ioan-Ilea și pr. Alexandru Moraru, potrivit Radio Renașterea

Parohia „Schimbarea la față” din municipiu a fost înființată în anul 1950, însă actuala biserică a fost construită în ultimii ani. Locașul de rugăciune, situat în centrul orașului pe Bulevardul Eroilor se bucură de o arhitectură aparte. Piatra de temelie a fost pusă în anul 1999 de vrednicul de pomenire mitropolitul Bartolomeu. Din punct de vedere arhitectonic, biserica este atipică deoarece a fost proiectată și ridicată între alte două clădiri istorice. Locașul de cult trebuia să fie îngust așa că au fost realizate balcoane, care să rezolve problema spațiului, oferind locuri credincioșilor. Lucrările au fost terminate în anul 2004 când biserica a fost binecuvântată.

Iconostas unicat și pictură în mozaic

Locașul de cult cu hramul „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca este împodobit cu un iconostas-unicat, realizat de sculptorul Silviu Oravitzan, într-o tehnică inedită, pe module de lemn de tei, punându-se în evidență crucea, cu o mare forță artistică. Din anul 2006 au început lucrările de pictură, în tehnica mozaic, lucrări realizate de către artiști italieni, coordonați de renumitul pictor Marko Ivan Rupnik de la Institutul de Arte Orientale, Centro Aletti, din Roma. De atunci lucrările de pictură au continuat treptat și potrivit părintelui paroh Titus Moldovan sunt șanse ca să fie terminate anul viitor, biserica urmând să fie sfințită de sărbătoarea hramului.

Comentarii Facebook


Știri recente