Sărbătoare la Liceul Românesc Nicolae Bălcescu din Giula

În organizarea Fundației „Pro Discipulis” și a Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula (Ungaria) și sub genericul „Balul acordării panglicii: 2010-2014”, sâmbătă (8 februarie 2014), în sala festivă a acestui liceu a avut loc serbarea anuală dedicată elevilor absolvenți de clasa a XII-a, care, în felul acesta, cu multă emoție și recunoștință, și-au luat rămas bun de la anii de școală petrecuți pe băncile acestei instituții de învățământ românești din Ungaria, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La eveniment a participat Preasfințitul Părinte Episcop Siluan și alți clerici din cadrul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Doamna Maria Gurzău Czegledi, Directoarea Liceului împreună cu celelalte Directoare Adjuncte (Ana Radici Repisky, Andreea Cefan și Ildiko Pilan) și cadre didactice, Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, Domnul Consul General Ioan Fodoreanu și Doamna Consul Andreea Monica Radu, de la Consulatul General al României la Seghedin, Domnul Traian Cresta, Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), instituție sub patronajul căreia se află și Școala Generală și Liceul Românesc din Giula, Domnul Tiberiu Iuhas, Directorul Oficiului AȚRU, Domnul Balogh Lajos, Consilier Local la Primăria din Giula pentru cartierul Orașul Mare Românesc, Domnul Tiberiu Boca și echipa de filmări de la emisiunea „Ecranul nostru”, a Postului Teritorial de Televiziune M1, din Seghedin, Doamna Director Executiv Delia Covaci și alți redactori de la săptămânalul „Cronica” al AȚRU, Doamna Ana Cioca, redactor la săptămânalul „Foaia Românească” și alte oficialități.

Ca de fiecare dată, evenimentul s-a bucurat de prezența a aproximativ 500 de participanți: cadre didactice, oficialități, elevi, părinți și bunici și alți invitați.

În cadrul programului, cei 45 de elevi absolvenți ai clasei a XII-a, împărțiți în două clase (XII A și XII B), au urcat cu toții pe scenă, pe rând, și și-au exprimat în fața numerosului public sentimentele de recunoștință și prețuire față de profesorii lor (prin muzică și versuri, ca de pildă: „Un profesor bun te ajută să dai un sens vieții tale, oricât ar fi de greu”, sau „Tu nu uita că-n urma ta mereu îți lași amprenta-n toate și neîncetat, cu viața ta, tu scrii mereu o carte”), pentru ca la final să primească din partea elevilor de clasa a XI-a câte o floare și o mică panglică cu însemnele anilor care au pecetluit munca și șederea lor la Liceul Românesc din Giula: 2010-2014. De la acest gest simbolic provine, de altfel, și numele acestei manifestări: „Balul acordării panglicii”.

Potrivit obiceiului, după o pregătire asiduă, de aproape o lună de zile, la finalul programului oficial, cele două grupe de elevi din clasa a XII-a, îmbrăcați în frumoase costume de gală, au dansat câte un vals, în fața invitaților și le-au oferit acestora și surprize, culegând, ca întotdeauna, ropote de aplauze.

Astfel, manifestarea de la Liceul Românesc din Giula, a marcat din nou predarea ștafetei către elevii din clasa a XI, urmând ca în lunile care au mai rămas până la sfârșitul acestui an școlar, absolvenții de clasa a XII-a să se pregătească mai intens pentru examenul de bacalaureat, iar din toamnă să ducă mai departe, la diferite instituții de învățământ superior, de la Budapesta, din România, sau din alte părți, numele și faima liceului lor, dar și speranțele pentru ziua de mâine ale acestei comunități.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou la Catedrala Mitropolitană din București: PS Paisie Sinaitul explică ce munți mută credința

„Expresia mută munții atribuită credinței nu trebuie neapărat înțeleasă în sensul strict al cuvântului”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul duminică, la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon” – Nou din București. Liturghia în acest sfânt lăcaș…