Sărbătoare la Ghighiu, Mănăstirea unde se află Icoana Maicii Domnului Siriaca și un izvor vindecător

Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a oficiat Sfânta Liturghie și slujba Aghesmei mici la Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova, acolo unde se află icoana Maicii Domnului Siriaca a cărei sărbătoare a fost celebrată vineri pentru prima dată de la înscrierea ei în calendar.

În apropierea bisericii, încadrat într-un agheasmatar, se află un izvor considerat a fi vindecător, lucru dovedit în timp prin mărturiile oamenilor care au băut această apă cu credinţă şi prin rugăciune s-au vindecat de diferite boli.

În cuvintele adresate sutelor de pelerini prezenți la Ghighiu, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a subliniat faptul că Maica Domnului este „izvor de vindecare sufletească și trupească” și de aceea se bucură de o mare cinstire în Biserica Ortodoxă.

„Nu se putea ca la această sărbătoare a Învierii Domnului să nu fie și un popas duhovnicesc închinat Preacuratei Sale Maici”, a spus ierarhul.

PS Timotei Prahoveanul oficiază slujba Aghesmei de Izvorul Tămăduirii la Mănăstirea Ghighiu. © Trinitas TV

În cadrul omiliei rostite la Mănăstirea Ghighiu Preasfinția Sa a redat întâmplările din secolul al cincilea care au dus la înființarea sărbătorii Izvorul Tămăduirii, despre care puteți citi în secțiunea Calendar Ortodox.

Totodată, Preasfințitul Părinte Timotei a amintit și istoria icoanei Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu.

Icoana Maicii Domnului Siriaca

Reprezentarea Maicii Domnului numită „Siriaca”, pictată pe lemn de santal, datează din secolul al șaisprezecelea și a fost adusă la Mănăstirea Ghighiu în 1958 de Preasfințitul Părinte  Vasile Samaha de Serghiopolis din Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient.

Icoanei Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu. ©Basilica.ro

„Icoana a stat mai mulți ani într-un paraclis din cimitirul mănăstirii”, a relatat ierarhul, „până când fosta stareță, Stavrofora Pelaghia, a avut un vis în care Fecioara Maria îi spunea: «Să mă  muți din paraclis în biserica mare pentru că Eu vreau să îi ajut pe oameni»”.

De-a lungul timpului, numeroși credincioși care s-au rugat Maicii Domnului aducând cinstire icoanei de la Mănăstirea Ghighiu au mărturisit că au primit ajutor grabnic, vindecări și întărire în credință.

În acest context, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis în data de 15 februarie 2018 trecerea în calendar a sărbătorii „Cinstirea Icoanei Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu” cu zi de cinstire anuală în Vinerea Luminată, de Izvorul Tămăduirii.

„Maica Domnului răspunde la rugăciunile adresate înaintea Ei cu frică de Dumnezeu, cu evlavie și cu dragoste. Acest lucru îl simt credincioșii care aleargă în vremea încercărilor lor în fața acestei minunate icoane de la Ghighiu”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Ierarhul a oficiat vineri, 3 mai 2019, Liturghia și slujba Aghesmei Mici în altarul de vară al Mănăstirii Ghighiu.

Foto credit: Trinitas TV / Bogdan Radu

Comentarii Facebook


Știri recente