Sărbătoare la Centrul Eparhial de la Baia Mare

La Reședința Episcopală a Eparhiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a fost felicitat, la împlinirea celor 40 de ani de slujire arhierească.

Pentru credincioșii din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, ziua de 9 septembrie este prilej de sărbătoare. În urmă cu 40 de ani, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Justinian a fost instalat Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, primind numele „Maramureșanul”, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

În cadrul festivității, IPS Justinian a fost felicitat de către Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, de Permanența Eparhială, protopopii și ostenitorii Centrului Eparhial, precum și de reprezentanții autorităților județene și locale, între care Anton Rohian, prefectul județului Maramureș, Zamfir Ciceu, președintele Consiliului Județean Maramureș și Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Cu prilejul acestei aniversari s-a săvârșit slujba de Te-Deum, în Paraclisul episcopal, apoi, PS Iustin Sigheteanul a dat citire mesajului adresat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, mesaj intitulat „Ostenitor cu suflet de părinte și curaj de voievod”.

Înaltpreasfințitul Justinian a mulțumit tuturor celor prezenți pentru frumoasa manifestare și i-a binecuvântat pe toți.

Înaltpreasfințitul Părinte Justinian s-a născut la 28 mai 1921. A fost tuns în monahism în 1942, iar între anii 1944-1973 a fost starețul Mănăstirii Rohia. A fost distins în anul 2011 cu ordinul „Steaua României în grad de cavaler”. Ierarhul, Întâistătătorul unei Episcopii, a fost distins, în anul 2009, de Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, cu demnitatea de „Arhiepiscop ad personam”.

Așa cum se arată în mesajul de felicitare transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, „Cu multă înțelepciune și râvnă duhovnicească, ca un «foc care arde» și care nu se poate conteni (cf. Ieremia 20, 9; Luca 24, 32), Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian a rectitorit Episcopia Maramureșului și Sătmarului, pe care o păstorește astăzi. A pus piatra de temelie pentru mai mult de 80 de biserici noi, începând cu catedrala episcopală din Baia Mare, a înființat peste 20 de mănăstiri, trei protopopiate noi: Vișeu, Chioar și Oaș, a sfințit sute de biserici și a rostit mii de cuvântări și predici.

Paralel cu bogata sa activitate administrativă, edilitară, Înaltpreasfinția Sa desfășoară și o bogată activitate cultural-misionară: a publicat mai multe lucrări de spiritualitate ortodoxă și românească, a înființat revista eparhială «Graiul Bisericii Noastre», a înființat Seminarul Teologic Ortodox «Sfântul Iosif Mărturisitorul» din Baia Mare, Liceul Teologic Ortodox «Nicolae Steinhardt» din Satu Mare, precum și o secție de Teologie Ortodoxă în cadrul Facultății de Litere a Centrului Universitar Nord, din Baia Mare”.

Comentarii Facebook


Știri recente