Sărbătoare la Catedrala episcopală din Huși

Ctitoria Sfântului Voievod Ștefan cel Mare din Huși, închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel, și-a serbat pe, 29 iunie 2014, hramul. Programul manifestărilor religioase prilejuite de acest eveniment a început vineri, 27 iunie 2014, când a fost întâmpinată icoana Maicii Domnului „Prodromița” de la Mănăstirea Bucium din Iași, copie după reprezentarea din Sfântul Munte Athos, adusă cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. În ziua hramului, credincioșii din județul Vaslui, dar și din alte părți ale Moldovei, au venit la Catedrala episcopală din Huși pentru înălța rugăciuni către Preabunul Dumnezeu și pentru a-i cinsti pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Un alt prilej de bucrie pentru sutele de credincioși a fost acela că au avut posibilitatea să se închine icoanei Maicii Domnului „Prodromița”, așezată într-un baldachin amenajat special pentru acest moment lângă catedrală. Atât cei tineri, cât și cei mai în vârstă, au cerut ca Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Maica Domnului și Sfânta Muceniță Chiriachi să mijlocească înaintea tronului Preasfintei Treimi pentru mântuirea sufletelor și pentru cele de folos vieții lor. Duminică dimineață, după slujba Utreniei, soborul preoților și diaconilor l-au întâmpinat pe Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, în fața Reședinței episcopale. Ierarhul s-a închinat mai întâi la icoana Maicii Domnului – Prodromița și la racla Sfintei Mucenițe Chiriachi, iar apoi s-a îndreptat spre podiumul de lângă catedrală pentru a sluji Sfânta Liturghie. Potrivit episcopiahusilor.ro, din soborul slujitorilor au făcut parte părinții consilieri de la Centrul eparhial Huși, părinții protopopi și părinții stareți din Episcopia Hușilor. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Catedralei episcopale din Huși, dirijat de pr. Marian Simion.

Sfinții Petru și Pavel, mijlocitori pentru sufletele noastre

Sfânta Liturghie a fost săvârșită într-o atmosferă duhovnicească, vremea caldă a sfârșitului de iunie, completând rugăciunea și cântările frumoase ale stranei. Deși temperaturile au fost destul de ridicate, oamenii au stat neclintiți și s-au rugat în liniște. La momentul împărtășirii, numeroși credincioși s-au apropiat pentru a primi Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos din mâna Preasfințitului Corneliu. La finalul slujbei, Episcopul Hușilor a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre învățăturile și martiriul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. „Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este una a cercetării conștiinței noastre. Ea ne înceamnă să-i cinstim pe cei doi apostoli și să ne rugăm ca ei să mijlocească pentru sufletele noastre. Biserica pe care Domnul a întemeiat-o nu va fi biruită de porțile iadului. Cine întră în ea, găsește alinare sufletească dar și iertarea păcatelor. Biserica va birui pentru că Cel care a întemeiat-o a biruit moartea și prin Crucea lui a adus lumii învierea și viața. Învierea este sensul vieții, iar viața este scopul nostru al tuturor. Sfinții Apostoli Petru și Pavel ne îndeamnă pe toți să căutăm viața și să mărturisim Învierea. În bucuria Învierii să ajungem toți să devenim sfinți, așa cum ei, prin lucrarea lui Dumnezeu, sunt sfinți nemuritori, care ne cheamă pe toți la sfințenie”, a remarcat Preasfințitul Părinte Episcop Corneliu, care a adresat apoi urările de sănătate și împliniri tuturor celor ce poartă numele Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Preasfinția Sa a fost felicitat apoi la Centrul eparhial de foștii elevi, în prezent preoți, cu prilejul împlinirii a cinci ani de la întrunizarea ca Episcop al Hușilor.

De asemenea, a avut loc un pelerinaj pe străzile din Huși cu icoana Maicii Domnului „Prodromița” și cu moaștele Sfintei Mucenițe Chiriachi, în prezența unui număr mare de preoți și credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente