Sărbătoare la ctitoria Domniţei Bălaşa. PS Ieronim Sinaitul a oficiat Sfânta Liturghie

Sfinţii Martiri Brâncoveni sunt sărbătoriţi marţi, 16 august 2016, în Biserica Ortodoxă Română. La această sărbătoare Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar Patriarhal, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica Domniţa Bălaşa din Bucureşti.

În cuvântul rostit, ierarhul a elogiat viaţa Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu care a acceptat moartea martirică, împreună cei patru fii şi ginerele său.

***

Numele bisericii provine de la prima biserică ridicată pe acest loc, în anii 1743-1744, ctitorită fiind de Domnița Bălașa și de soțul ei, marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino. Această primă biserică fost demolată în 1871. Pe locul altarului, în 1883 s-a pus o piatră comemorativă. În 1750, Domnița Bălașa a înălțat alături de prima ctitorie, pe locul bisericii actuale, o a doua biserică, cu hramul Înălțarea Domnului, lângă care a înființat o școală și un azil de bătrâni. Clădirea bisericii, șubrezită de cutermurul 1838, a fost demolată. Între 1838-1842, pe același loc, s-a construit o a treia biserică cu același hram. Ctitor a fost Safta Brâncoveanu, fiica lui Teodor Balș și a Profirei Rosetti, văduva marelui ban Grigore Brâncoveanu, fondatoarea Spitalului Brâncovenesc. Deoarece terenul pe care a fost clădită era expus inundațiilor Dâmboviței, această biserică s-a degradat repede, astfel că, după numai 40 de ani, a trebuit sa fie demolată în 1881. S-a păstrat doar pisania acestui lăcaș, prinsă în zisul actualei biserici. Biserica existentă în prezent a fost zidită în perioada 1881-1885, în timpul domniei Regelui Carol I al României și a Reginei Elisabeta fiind a patra pe aceste locuri. Efor a fost Mitropolitul Calinic Miclescu, epitropi fiind N. Bibescu și T. Văcărescu.

Comentarii Facebook


Știri recente