Sărbătoare la Biserica Delea Nouă – Calist

În Biserica Ortodoxă Română a fost pomenit, ieri, 30 iulie 2013, Sfântul Sfințit Mucenic Valentin, Episcopul Umbriei. Părticele din moaștele sfântului se păstrează, începând din anul 2005, într-un baldachin frumos împodobit în Biserica „Delea Nouă – Calist”, Protoieria III Capitală, unde ieri au fost săvârșite Sfânta Liturghie și slujba Parastasului, informează Ziarul Lumina.

Sfânta Liturghie din ziua pomenirii Sfântului Valentin, ocrotitorul lăcașului, a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, condus de părintele Valentin Fătu, parohul Bisericii „Delea Nouă – Calist”. După Sfânta Liturghie s-a săvârșit slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii acestui sfânt lăcaș trecuți la cele veșnice, începând cu arhiereul Calist, dar și pentru vrednicul de pomenire patriarh Teoctist, mutat la Domnul la 30 iulie 2007.

În cuvântul de învățătură rostit după Sfânta Liturghie, părintele Constantin Claudiu Cotan a reamintit credincioșilor momentele din toamna anului 2005, când părticele din moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Valentin au fost aduse la Biserica „Delea Nouă” de la Catedrala din Terni, ținutul Umbriei, Italia. „Înainte de toate gândim că de fiecare dată, la Sfânta Liturghie, în biserica noastră este un ierarh, un mucenic și un sfânt al Bisericii. Îl pomenim cu dragoste ca pe un slujitor și un rugător desăvârșit și un ierarh cu multă răbdare și multă dragoste pentru credincioșii săi, un sfătuitor bun și pentru cei în vârstă, și pentru cei tineri”, a arătat părintele Cotan.

După sfintele slujbe, părintele paroh Valentin Fătu a fost felicitat de membrii parohiei pentru ziua onomastică. În această zi călduroasă de vară, Sfânta Liturghie a fost un popas duhovnicesc, după care toți cei prezenți au fost invitați la o agapă frățească, în curtea bisericii.

În această perioadă, la Biserica „Delea Nouă” au loc lucrări de restaurare și înfrumusețare. Despre acestea ne-a vorbit părintele paroh Valentin Fătu: „Am deschis două șantiere, reabilităm integral instalațiile electrice și termice. Sperăm ca în toamnă să deschidem șantierul de restaurare a picturii interioare. Zilele trecute am obținut din nou autorizația de construire, pentru că avem în proiect să construim un pridvor, să extindem biserica. Autorizația inițială a expirat, am făcut din nou demersuri și săptămâna trecută am obținut o nouă autorizație. Sperăm ca tot în cursul acestui an să derulăm și această nouă lucrare la biserică”.

Comentarii Facebook


Știri recente