Sărbătoare închinată Sfinţilor Dosoftei şi Lucia, în Bucium

Sfântul Ierarh Dosoftei şi Sfânta Muceniţă Lucia au fost sărbătoriţi sâmbătă, 13 decembrie 2014, în cartierul „I. C. Brătianu“ – Bucium din Iaşi, informează Ziarul Lumina. În ajunul sărbătorii, a fost săvârşită slujba Vecerniei unită cu Litia, iar la final a fost organizat un concert de colinde. Lucrările de construcţie la sfântul locaş au avansat, astfel că în prezent acesta este acoperit.

O parohie din Iaşi înfiinţată acum aproape un deceniu, a cărei biserică este deja ridicată, i-a serbat în mod deosebit pe Sfântul Ierarh Dosoftei şi pe Sfânta Muceniţă Lucia. Aflată la câteva sute de metri de Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi, locaşul de închinare al acestei parohii a adunat în ajunul sărbătorii şi în ziua hramului numeroşi credincioşi. În seara zilei de vineri, 12 decembrie, protos. Iustin Neagu, misionar de caritate în cadrul Spitalului Socola, alături de un sobor de preoţi, a săvârşit Vecernia unită cu Litia. Atmosfera de rugăciune deosebită a fost completată de cântările stranei ale tinerilor, profesori de muzică şi teologi. Pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, a adresat credincioşilor un cuvânt în care a făcut referire la personalitatea şi virtuţile Sfântului Ierarh Dosoftei. „Troparul pe care l-am auzit la slujba Vecerniei evidenţiază patru dintre multele însuşiri ale lui Dosoftei, care l-au făcut vrednic să fie trecut în ceata sfinţilor. Acesta enumeră patru însuşiri ale sale: mărturisitor al credinţei, învăţător al sfinţeniei, păstor blând ca un miel şi dascăl al dumnezeieştii Liturghii“, a amintit pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, care a îndemnat spre sfârşitul cuvântului să se roage sfinţilor „ca să mijlocească pentru iertarea păcatelor şi pentru creşterea duhovnicească“. În continuare, protos. Iustin Neagu a remarcat că Sfântul Ierarh Dosoftei a fost un „trăitor de înaltă ţinută duhovnicească şi un cărturar neîntrecut“. În acelaşi timp, Preacuvioşia Sa a îndemnat pe cei prezenţi să ducă „mesajul duhovnicesc“ de la biserica ce se ridică în cartierul „I. C. Brătianu“, pentru ca lucrările de construcţie aflate în derulare să continue.

Sfinţii, aproape de credincioşi prin harul dobândit

În dimineaţa zilei de 13 decembrie, pe o vreme însorită, dar rece, slujitorii sfintelor altare şi bunii credincioşi şi-au îndreptat din nou paşii spre biserica aflată în sărbătoare. Utrenia a fost urmată de slujba Ceasurilor şi de Sfânta Liturghie. Soborul preoţilor a fost condus de arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor. Pentru a da un specific aparte slujbei, o parte din ectenii şi rugăciuni au fost rostite după Liturghia diortosită de Sfântul Ierarh Dosoftei. „Sfântul Dosoftei ne este aproape nu doar prin graiul liturgic, ci şi prin harul pe care l-a dobândit prin rugăciune şi prin viaţă sfântă“, a evidenţiat arhim. Nichifor Horia, care a vorbit despre viaţa Sfinţilor Dosoftei şi Lucia, urmând ca mai apoi să mulţumească părintelui paroh Aurel Mărgineanu pentru că a pregătit „cele spre slujire“. După ce au sărutat icoana Sfintei Lucia, credincioşii au participat la o agapă frăţească, oferită prin dragostea familiei părintelui paroh Aurel Mărgineanu şi a enoriaşilor parohiei.

Comentarii Facebook


Știri recente