Sărbătoare în Parohia Marin din Protopopiatul Şimleu Silvaniei

Biserica cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din Parohia Marin, Protopopiatul Şimleu Silvaniei, a îmbrăcat duminică, 06 martie 2016, straie de sărbătoare. Sfânta Liturghie a fost săvârşită aici de către Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, după cum ne-a precizat Arhid. Adrian Onica.

Din sobor au făcut parte Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Şimleului, Preacucernicul Părinte paroh Petru Ardelean, Preacucernicul Părinte Sorin Şandor, de la Parohia Crasna, Preacucernicul Părinte Flavius Lazar, de la Parohia Sâg, cei doi fiind fiii ai satului și Preacucernicul Părinte Călin Ciurbe, de la capela Liceului Ortodox Sfântul Nicolae din Zalău.

În cuvântul de învățătură, tâlcuind pericopa evanghelică a înfricoșatei judecăți, citită în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a sesizat faptul că celor de-a stânga, Mântuitorul nu le spune „Plecați de aici hoților, mincinoșilor, desfânaților!” Nu pentru faptele rele, pentru păcate, îi condamnă pe aceștia, ci pentru faptele bune pe care erau datori să le facă, dar nu le-au împlinit. Toți avem obligația de a ne feri de păcat, dar aceasta înseamnă doar jumătate de drum, așa cum se întâmplă unui om care vrea să își facă o casă. Dacă își sapă fundația, casa nu este gata încă, fiind nevoie și de ziduri, acoperiș și celelalte. Așa este și ferirea de păcat – facem o fundație pentru casă, dar apoi trebuie să construim prin fapte bune și virtuți relația noastră cu Dumnezeu și cu semenii.

La rândul său, părintele paroh Petru Ardelean, a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru vizita făcută în mijlocul credincioșilor din Parohia Marin, aducând totodată un gând de recunoștință pentru toți cei care l-au sprijinit în întreaga activitate pastoral-misionară, aceasta cu atât mai mult cu cât părintele Petru este chiar fiu al satului.

Satul Marin a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1458, însă urmele de locuire sunt mult mai vechi, aici fiind descoperită o așezare neolitică, vestigii istorice aparținând civilizației dacice, dar și fragmente ceramice din secolul al XIII-lea.

Cea mai veche biserică din localitatea Marin datează din anul 1598 aceasta fiind din lemn. Biserica actuală a fost zidită între anii 1947 şi 1952.

Parohia Marin, în parteneriat cu primăria comunei Crasna, are deschis un centru de zi, unde 20 de copii, după închierea orelor de curs servesc gratuit masa, iar apoi, asistaţi de un cadru didactic îşi pregătesc temele pentru a doua zi. Timpul rămas îl dedică activităţilor de recreere, centrul fiind dotat cu calculatoare şi bibliotecă.

{gallery}2016/stiri/03_martie/06/i/salaj{/gallery}

Comentarii Facebook


Știri recente