Sărbătoare în Parohia Dobrina din Huși

Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, a sfințit duminică, 18 august 2013, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a parohiei Dobrina din Huși. La acest eveniment au participat peste 1.000 de credincioși din orașul Huși, dar și din alte zone ale țării, care au avut posibilitatea să se închine în sfântul altar.

Târnosirea sfântului lăcaș a fost urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii. După cum a relatat pr. Marius-Cătălin Antohi, protopop al Protopopiatului Huși, pentru Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, după citirea Sfintei Evanghelii, PS Corneliu a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat semnificațiile Evangheliei din Duminica a VIII-a după Rusalii. Preasfinția Sa a oferit epitropului Ioan Ciomaga Diploma de ctitor, din partea Centrului eparhial Huși. Ierarhul a apreciat faptul că Ioan Ciomaga, care este și membru în Adunarea eparhială a Episcopiei Hușilor, a ajutat atât la construcția bisericii din Dobrina, cât și la ridicarea altor lăcașuri de închinăciune.

Sfânt lăcaș, ridicat prin osteneala epitropului Ioan Ciomaga

Începuturile Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” – Dobrina din Huși se leagă de marele filosof Mihai Ralea, care a promis că va ridica localnicilor din această parte a orașului o biserică. Astfel, pe 18 noiembrie 1939, Mihai Ralea va cumpăra o suprafață de teren la șoseaua principală (actualul drum european), unde va așeza o fundație pentru viitoarea biserică. Venirea războiului și schimbarea ordinii politice au făcut imposibilă continuarea lucrărilor. Între timp, materialele cumpărate de Ralea s-au deteriorat, unele s-au furat, iar altele s-au vândut. După patru ani, timp în care a ocupat funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii, filosoful revine la Huși, unde constată cu stupoare că nu s-a mai construit nimic. Cu toate insistențele sale, în 1948 nu s-a mai eliberat autorizația de construire pentru biserică, ci doar un aviz pentru ridicarea unei case mortuare, la 100 de metri distanță în cimitirul deja existent din 1927, ca donație a enoriașului Năstase Costache. Construcția a început în luna iulie a anului 1948 și s-a finalizat odată cu sfințirea acesteia, pe 27 decembrie 1949, sub directa preocupare a primului preot paroh, Nichifor Barcaru (1948-1959). Strânși uniți în jurul preotului, credincioșii acestui cartier au lucrat cu multă râvnă la ridicarea acestei capele și au înzestrat-o cu obiectele necesare cultului divin. Icoanele de pe catapeteasma bisericii, precum și cele din interior au fost pictate de preotul Nicolae Arnăutu, din Huși. La această parohie au slujit, de-a lungul anilor, următorii preoți: pr. Ioan Galea, pr. Vitalie Bocănescu, pr. Ștefan Manoliu și pr. Eugen Chirilă. În decursul anilor, au fost întreprinse mai multe lucrări de întreținere, de reparație și de consolidare. Din anul 1997, cu prilejul instalării preotului Neculai Trofin, s-a mărit biserica, s-a construit un pridvor, s-a făcut o subzidire (biserica neavând fundație), dușumeaua putredă fiind înlocuită cu gresie, pereții izolați cu polistiren și plăci de rigips.

„În anul 2002 s-a ridicat, în apropierea bisericii, o troiță închinată celor 24 de eroi căzuți în Dobrina pe 24 august 1944. Cu ajutorul domnului Ioan Ciomaga, ctitorul bisericii noastre, s-a construit o casă de prăznuire unde sunt organizate agapele creștinești. În anul 2009 s-a ridicat clopotnița, aflată acum în stadiul final al lucrărilor, iar în anul 2010 a fost construită o casă mortuară. Începând cu luna mai 2011, prin rânduială dumnezeiască și cu ajutorul epitropului Ciomaga Ioan, în jurul vechii biserici s-a rezidit actualul sfânt lăcaș”, a spus pr. paroh Neculai Trofin.

Comentarii Facebook


Știri recente