Sărbătoare în parohia brăileană Sfinții Apostoli Petru și Pavel

În Duminica a II-a după Pogorârea Sfântului Duh, în care Biserica Ortodoxă Română cinstește soborul tuturor sfinților români, credincioșii parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Brăila s-au aflat în zi de sărbătoare, ne-a precizat Pr. Gabriel Molocea.

La înjumătățirea postului Sfinților Apostoli, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în parohia care-i are ca ocrotitori în urbea brăileană, de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

La slujbă au participat numeroși credincioși din parohie și nu numai, între care și profesori și oameni de cultură ai municipiului Brăila.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Constantin Liviu Chifor a primit hirotonia întru preot.

La momentul liturgic cuvenit au fost rostite rugăciuni de mulțumire, iar în finalul Sfintei Liturghii, ierarul locului a oficiat slujba parastasului pentru ctitori.

Biserica veche a parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Brăila a fost construită între anii 1835-1836, pe locul dăruit de „cinstitul maghistrat al orașului”, ctitori fiind Petre Buiangiu și Petcuța, soția lui.

Slujba de sfințire a fost oficiată de PS Chesarie al Buzăului, în anul 1836.

Datorită faptului că a început să se ruineze, biserica a fost demolată în anul 1869.

În anul 1872 este pusă piatra de temelie la noua biserică prin strădania Petcuței Buiangiu, care la momentul respectiv era văduvă.

Datorită proiectului grandios și lipsurilor materiale, construcția noii biserici se execută eșalonat, între anii 1872 – 1936, cu fonduri provenite în cea mai mare parte din donații particulare și colecte publice, dar și cu sprijinul primăriei Brăila.

În urma cutremurului din anul 1940 au fost necesare ample lucrări de consolidare a temeliei și a celor două turle, executate între anii 1956 – 1959.

În prezent, în curtea bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel” se află și sediul Protoieriei Brăila.

Comentarii Facebook


Știri recente