Sărbătoare în Arhiepiscopia Râmnicului

În Duminica a XVIII-cea după Rusalii, 27 septembrie 2015, când este prăznuitSfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea și-a serbat hramul, după cum informează site-ul oficial al Eparhiei.

Slujba de privegherea fost săvârșită de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, iarSfânta Liturghiea fost oficiată de un sobor de opt ierarhi, preoţi şi diaconi, pe o scenă amenajată în faţa Catedralei Arhiepiscopale. Răspunsurile la strană au fost date de corul Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea.

Invitați de seamă la acest praznic au fostÎnaltpreasfinţitul Părinte Daniel, Mitropolitul Ciaturei și Sacieriei, șiÎnaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Ahalkalakuliei și Kumurdoiskului, ierarhi din Biserica Ortodoxă a Georgiei, țara de origine a Sfântului Antim Ivireanul. Acestora li s-au adăugat mai mulți arhierei români:Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului,Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei,Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului,Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, şiPreasfinţitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Înaltpreasfinţitul Părinte Daniel a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a evocat rolul Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul în unitatea de credință și simțire a celor două popoare, român și georgian. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a amintit de istoria grea a celor două popoare creștine pe care fiecare în parte a înfruntat-o și a biruit-o, având credință dreaptă și nădejde neclintită în Dumnezeu.

La rândul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie a mulțumit celor doi ierarhi georgieni pentru bucuria de a sluji împreună Sfânta Liturghie, în cetatea Râmnicului, la aproape 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Antim Ivireanul. Cu această ocazie, cei trei ierarhi și-au dăruit reciproc daruri duhovnicești. Cei doi ierarhi georgieni au primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie câte o icoană cu Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul, ambele pictate în atelierul de iconografie de la Mănăstirea Bistrița.

Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie a mulțumit apoi autorităților centrale și locale prezente la slujbă, precum și tuturor credincioșilor prezenți care au arătat dragoste față de Dumnezeu și față de Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul Eparhiei Râmnicului și al municipiului Râmnicu Vâlcea.

Credincioșii prezenți la slujba de hram s-au putut închina Moaștelor Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, aduse cu această ocazie de la Mănăstirea Bistrița. Înfruntând vremea aspră și ploaia, la slujbă au participat numeroși credincioși din Râmnicu Vâlcea și din celelalte zone ale județului Vâlcea.

Sfântul Antim Ivireanul, care, deşi aparţinea după trup neamului georgian, a fost adoptat de pământul românesc şi s-a identificat cu specificul şi vocaţia ctitoricească şi mucenicească a poporului nostru, în toţi anii săi de arhipăstorire, atât ca Episcop al Râmnicului, cât şi ca Mitropolit al Ţării Româneşti, priveghind cu osârdie şi punându-şi viaţa pentru turma încredinţată lui de Dumnezeu.

Comentarii Facebook


Știri recente