Sărbătoare duhovnicească la Mănăstirea Târgu Logrești din județul Gorj

Ca în fiecare an, de praznicul «Sfinții Părinți Ioachim și Ana», în prezența a câteva sute de credincioși din județ și a unui grup de măicuțe venite din Basarabia noastră, Mănăstirea de la Târgu Logrești a îmbrăcat haine de sărbătoare pentru a-și cinsti așa cum se cuvine hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ioachim Pârvulescu, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Craiovei și stareț al Mânăstirii Lainici împreună cu un sobor de preoți și diaconi, răspunsurile la strană fiind date de către Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, al Catedralei mitropolitane din Craiova.

În cuvântul de învățătură, Preacuviosul Părinte Ioachim a arătat că: „După ce am sărbătorit Nașterea Maicii Domnului, iată că aceia care au «generat» praznicul acesta împărătesc, Sfinții Părinți Ioachim și Ana, sunt sărbătoriți a doua zi, cum se întâmplă în majoritatea praznicelor împărătești, cei care au «provocat» sau au promovat praznicul respectiv, sunt sărbătoriți a doua zi, așa cum este la Bobotează, cu Sf. Ioan, sărbătorit pe 6 și 7 ianuarie. Noi, creștinii ortodocși, aducem un cult de adorare Lui Dumnezeu, ne închinăm singurului, adevăratului Dumnezeu, din toată inima, din tot sufletul și din tot cugetul nostru, și-L iubim mai mult decât orice altceva pe acest pământ! Dumnezeu Cel Slăvit în Sfânta Treime, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, ca să-i aducem și Maicii Domnului un cult de supravenerare, iar sfinților un cult de venerare și de cinstire”! Arătând cu argumente plauzibile că sfințenia acestei sărbători depășește limitele firești ale unui praznic, exarhul mănăstirilor a reiterat faptul că: „Maica Domnului este cea care intermediază în cer și pe pământ, rugăciunile oamenilor de pe pământ și ale sfinților în Ceruri, înaintea Lui Dumnezeu! Așa cum spune Sf. Siluan Athonitul, după Sfânta Treime este Maica Domnului. Și Maica Domnului este cea care a depășit orice rânduială omenească și firească, orice sfințenie, și Maica Domnului este cea care depășește pe îngerii din Ceruri, de aceea îi cântăm: «Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii, și mai slăvită, fără de asemănare decât serafimii»! Deci, iată, Maica Domnului, om fiind, a depășit îngerii, care nu au trupuri muritoare și omenești ca noi! Datorită acestui fapt, Maica Domnului a fost luată de-a dreapta Sfintei Treimi. Vedem icoanele noastre din casă, Icoana «Deissis», Mântuitorul este în mijloc, Maica Domnului în dreapta, Sf. Ioan Botezătorul în stânga. Deci, această triadă, acest triptic de rugăciune, Mântuitorul, Maica Domnului și Sf. Ioan Botezătorul, de aceea trebuie să avem în conștiința noastră o formă de adresare, cum ne adresăm PreaSfintei Treimi, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, Mântuitorului Iisus Hristos, după aceea Maicii Domnului sfinților care s-au nevoit pe pământ pe parcursul întregii istorii a omenirii”.

După ce a precizat rolul educației copiilor în mediul familial, ca și în altarul bisericii, la icoanele sfinților, prin rugăciunile noastre smerite, Părintele Ioachim a subliniat, în încheierea cuvântului său duhovnicesc, faptul că: „Maica Domnului a fost chemată la această mare treaptă a sfințeniei, datorită smereniei ei, umilinței ei și dragostei ei, pe care nu le-a avut nimeni pe fața pământului! Deci, Maica Domnului a depășit orice făptură omenească și cerească, datorită smereniei, în primul rând. Ea s-a născut din Sfinții Părinți, Ioachim și Ana, într-un chip supranatural, suprafiresc, pentru că e născută de acești mari părinți, Ioachim și Ana, la adânci bătrânețe, peste 60 de ani, apropiindu-se de 70 de ani”! Tocmai de aceea, Maica Domnului este prin excelență ocrotitoarea familiei, pentru că Sfinții Ioachim și Ana au născut la adânci bătrânețe și cu multă rugăciune, iar noi, credincioșii, cuvine-se ca întotdeauna să-i rugăm pe Sfinții Părinți, Ioachim și Ana, să ne fie rugători în ceruri, dar în același timp să-i avem ca exemple în viața noastră, în familiile noastre, exemple de familie dăruită lui Dumnezeu, cu o educație sănătoasă pe care trebuie s-o dăm la copii! „Așadar, se cuvine, deci, s-o rugăm pe Maica Domnului să ne întărească în credință, să ne lumineze, să ne înțelepțească și să ne ajute, să ne facă parte de mântuire, în vecii vecilor, Amin”!

(Articol realizat de Profesor Vasile Gogonea)

Comentarii Facebook


Știri recente