Săptămâna Mare la românii ortodocși din Ungaria

Săptămâna Mare reprezintă o perioadă aparte de urcuș duhovnicesc și pentru credincioșii care aparțin Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Momente de referință în cadrul acestei Săptămâni sunt în special slujbele și tradițiile din Joia și Vinerea Mare (9 și 10 aprilie 2015), când la Catedrala Episcopală din Giula și în toate celelalte biserici ale Episcopiei sunt săvârșite Denia celor 12 Evanghelii și Denia Prohodului Domnului, la care participă un număr mai mare de credincioși din Parohiile respective, dar și din România, după cum aflăm de la Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În unele biserici, potrivit tradiției, după cum este și biserica din Micherechi (Méhkerék) în Joia Mare are loc și Spovedanie și Împărtășirea cu Sfintele Taine a copiilor de la Școala Generală cu clasele de predare I-VIII (în acest an împărtășindu-se un număr de 55 de elevi, pe când copiii de la Grădinița din localitate sunt împărtășiți la Sărbătoarea Buneivestiri).

În Joia Mare Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala Episcopală din Giula, împreună cu Preoții și Diaconii slujitori de la Catedrală, scoțând și Agnețul care va fi pregătit în cea de a Treia Zi de Paști, spre a se păstra tot anul, pentru Împărtășirea bolnavilor, iar seara a făcut Denia celor 12 Evanghelii, rostind la sfârșit și un cuvânt de învățătură despre semnificația acestor zile și măreția Darului lui Dumnezeu, Care Se jertfește pe Sine Însuși, prin Persoana Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pentru mântuirea lumii întregi și izbăvirea oamenilor de sub robia păcatului și a celui rău și moștenirea vieții celei veșnice, prin Învierea Domnului.

De asemenea, în această perioadă, pe lângă turiștii aflați în trecere prin Giula, sau Budapesta, mai sunt și alți credincioși din România, care vin special pentru aceste slujbe, dar există și credincioși din Ungaria, care au o legătură cu alți credincioși din România, prin anumite relații de rudenie și care vor petrece Sfintele Paști la biserici din România, împreună cu rudeniile și cunoscuții lor.

Prin toate aceste slujbe și românii ortodocși din Ungaria se pregătesc așa cum se cuvine, pentru a primi cu inimile deschise și a se bucura de cea mai mare Sărbătoare Creștină, care este Învierea Domnului sau Sfintele Paști.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…