Săptămâna de Rugăciune la Patriarhie

„Rugăciunea este cel mai bun antidot al stării de dezbinare și numai sfințenia poate fi antidotul secularizarii”. Afirmația a fost făcută de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, sâmbătă, 25 ianuarie 2014, în Catedrala Patriarhală, după slujba Vecerniei, la încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor.

„Secularizarea este fenomenul care se arată cel mai ostil Bisericii, dar nu are o față, ci ea se manifestă ca și radiațiile, fără culoare, gust sau miros, dar cu efecte în ceea ce privește viața spirituală. Germenele secularizării se află în neascultarea omului față de Dumnezeu și în uitarea de Dumnezeu. Deci, Adam, protopărintele nostru este primul om care începe să se secularizeze întrucât trăiește la un moment dat ca și când Dumnezeu ar fi absent, ca și când Dumnezeu nu ar există. Foarte adesea noi îl imităm pe Adam în păcatul lui când uităm de Dumnezeu și când trăim în lumea creată de El ca și când El nu ar exista. Secularizarea are totdeauna în ea germenele dezbinării și de aceea rugăciunea este cel mai bun antidot față de starea de dezbinare și numai sfințenia poate fi antidotul secularizării. Desigur, nu totdeauna numărul mare al creștinilor este semnul unei trăiri profunde. Foarte adesea comunități mai mici, dar mai puternice în rugăciune și în mărturisirea credinței, au transmis din generație în generație ca pe o făclie de Înviere credința și dragostea față de Biserică. Așadar, în această lucrare a noastră de mărturie comună într-o lume secularizată puterea vine de la Dumnezeu, iar această putere se primește prin rugăciune”, a spus Patriarhul României.

Meditația ultimei seri a Săptămânii de Rugăciune a fost ținută de pastorul Bisericii Evanghelice Luterane de Limbă Maghiară.

La slujba Vecerniei oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, au asistat reprezentanți ai mai multor biserici și confesiuni creștine și au participat elevi seminariști și credincioși.

Anul acesta, tema Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștină a fost Oare s-a împărțit Hristos? inspirată din textul scripturistic de la I Corinteni 1, 1-17.

Comentarii Facebook


Știri recente