Săptămâna de rugăciune la Ierusalim

Ca în fiecare an, după finalizarea săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștină în restul lumii, și Bisericile din Ierusalim se unesc în rugăciune, timp de 9 zile, între 21-29 ianuarie, în diferite locuri reprezentative pentru comunitățile creștine din Cetatea Sfântă. Tema Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștină din anul 2012 este: „Noi toți ne vom schimba prin biruința Domnului nostru Iisus Hristos”, propunându-și ca temă de meditație textul biblic de la 1 Cor 15,51-59. Bisericile românești de la Locurile Sfinte nu sunt incluse în itinerariul acesta spiritual, deoarece Patriarhia greacă a Ierusalimului preia rolul de reprezentantă a Ortodoxiei în aceste întâlniri. De aceea, săptămâna de rugăciune începe prin participarea la slujba ortodoxă a Privegherii la locul Răstignirii Mântuitorului nostru, la Golgota, în cadrul Bisericii Sfântului Mormânt, informează Ilie Chișcari, corespondent Basilica în Israel.

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștină în 2012 a fost pregătită de către reprezentanții Bisericii Catolice, Bisericii Ortodoxe și Bisericilor Vechi-Catolice și Protestante active în Polonia. S-a decis aprofundarea unei teme care privește puterea transformatoare a credinței în Hristos, mai ales în relație cu rugăciunea noastră pentru o unitate vizibilă în Biserică, Trupul lui Hristos. În viața lui Hristos, în acțiunea Sa, în învățătura Sa, în suferința, moartea și Învierea Sa, noi căutăm o sursă de inspirație pentru viața noastră modernă, în care să biruiască credința, viață care se exprimă în angajamentul nostru social concret, cu un spirit de smerenie, de slujire și de credincioșie față de Evanghelie. În timp ce Domnul Iisus Își aștepta suferința și moartea, care trebuiau să vină, S-a rugat ca ucenicii Săi să fie Una, așa încât lumea să poată crede. Această „biruință” este posibilă doar prin transformarea și schimbarea noastră spirituală. În măsura în care ne rugăm și luptăm pentru o mai deplină unitate vizibilă a Bisericii, noi – și tradițiile de care aparținem – vom fi schimbați, vom fi transformați și făcuți mai potrivit cu asemănarea lui Hristos. Unitatea pentru care ne rugăm ar putea cere o reînnoire a formelor de viață a Bisericii cu care noi ne-am obișnuit. Este necesar să ne deschidem unii altora, să oferim și să primim daruri unii de la alții, pentru a putea intra cu adevărat în noua viață în Iisus Hristos, care este singurul cu adevărat Biruitor.

Programul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștină 2012 desfășurată la Ierusalim de principalele Biserici creștine este următorul:

Sâmbătă, 21 ian, ora 17:30 – Anastasis (Sfântul Mormânt), Golgota – Slujba ortodoxă a Privegherii (Apodeipnon);

Duminică, 22 ian., ora 17:00 – Catedrala anglicană „Sfântul Gheorghe” (Str. Nablus);

Luni, 23 ian., ora 17:00 – Catedrala Armeană „Sfântul Iacov” (Cetatea Veche, cartierul armean);

Marți, 24 ian., ora 17:00 – Biserica Luterană a Răscumpărătorului (Cetatea Veche, lângă Sf. Mormânt);

Miercuri, 25 ian, ora 17:00 – Biserica Patriarhatului Latin (Cetatea Veche, lângă Poarta Jaffa);

Joi, 26 ian., ora 16:00 – Foișorul Cinei celei de Taină (Muntele Sion);

Vineri, 27 ian., ora 17:00 – Biserica Ortodoxă Etiopiană (Ierusalimul de Vest);

Sâmbătă, 28 ian., ora 17:00 – Biserica coptă „Sfântul Antonie” (Cetatea veche, lângă Sf. Mormânt);

Duminică, 29 ian., ora 17:00 – Biserica Greco-Catolică a Buneivestiri (Cetatea Veche, lângă Poarta Jaffa).

Comentarii Facebook


Știri recente