Săptămâna de formare pentru animatorii Taberei „Floare de colț ” de la Durău

În perioada 22-28 iunie, în stațiunea Durău din județul Neamț, a avut loc săptămâna de formare pentru animatorii Taberei „Floare de colț” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (MMB).

Evenimentul a fost organizat de către Departamentul Tabere al Arhiepiscopiei Iașilor, iar formatori au fost pr. Mihai Barna, Vlad Socea și Roxana Nechifor, din partea Departamentului Tabere al MMB, precum și monahia Rafaela de la Mănăstirea Sfântul Siluan din Iași și Vasilica Blohat.

„Acest curs s-a asemănat foarte mult cu o tabără în sine, în care cei 46 de tineri participanți au învățat atât coordonarea diverselor activităților pentru copiii care vor veni în tabără, de la caiac pe lacul Bicaz, activitate nouă în aceste tabere, până la tir cu arcul, panou de cățărat, modelaj în lut, drumeție pe Vârful Toaca, scenete de teatru, curs de frânghii joase, slacklining și multe altele. Pe lângă deprinderea modului de coordonare a acestor activități, săptămâna de formare a cuprins și sesiuni cu privire la specificul educațional și cel spiritual al taberei. Astfel, voluntarii cursanți au învățat mai multe aspecte cu privire la nevoile sufletești ale copiilor și tinerilor și evitarea mesajelor toxice, la dinamica de grup și la rolul animației socio-educative. De asemenea, au fost prezentate câteva aspecte despre viața tânărului în Biserică în cadrul sesiunii „Întreabă preotul”, în care s-a răspuns întrebărilor adresate pe această temă. Participarea tinerilor la rugăciunile de dimineață și de seară, precum și la Sfânta Liturghie, a dat acestei săptămâni de formare o încărcătură duhovnicească aparte, Hristos Domnul fiind chemat în fiecare zi să binecuvânteze tabăra și pe cei ce vor veni în curând la Durău ca participanți, precum și pe cei implicați într-un fel sau altul în organizarea acestei tabere”, a declarat pr. drd. Doru-Mihai Barna, coordonatorul Departamentului Tabere din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor.

Taberele de la Durău se desfășoară din iunie până în septembrie, în serii săptămânale ce încep duminica și se termină sâmbăta, potrivit mmb.ro. Sunt destinate copiilor și tinerilor între 9 și 17 ani. Taberele sunt organizate în Stațiunea Durău, com. Ceahlău, jud.Neamț. Aceasta este situată la poalele masivului Ceahlău (Vf. Toaca 1904m) și se află la 65 de km de Târgu Neamț, 90 de km de Piatra-Neamț, 170 de km de Iași, 175 km de Târgu-Mureș si 400 de km de București. Cazarea are loc în cadrul hotelului Casa Pelerinului.

Pentru anul 2014, un nou program de tabără

Una dintre noutăți constă în faptul că participanții își vor putea personaliza programul de tabără. Ei vor alege zilnic activitățile la care vor participa, împreună cu echipa lor, din următoarea listă:

– caiac pe Lacul Bicaz – Nou!

– tiroliană

– panou de cățărat

– curs de frânghii joase – Nou! (construirea echipei prin jocuri și probe)

– tir cu arcul

– Durău Ball

– supraviețuire în natură

– muzică (woodsticks – Nou!)

– modelaj în lut – Nou!

– origami

– brățări etc.

– slacklining

– frisbee

– volei

– fotbal

– baschet

Pe lângă aceste activități opționale, programul cadru mai cuprinde:

– Abc montan

– comunicare

– Seara Talentelor

– întreabă preotul!

– drumeții pe munte

– cinema

– orientare de noapte

– rugăciunea de dimineață și de seară

– Sfânta Liturghie

– jocuri și concursuri

– dans

– scenete de teatru

– karaoke

– foc de tabără

Supravagherea copiilor este asigurată permanent de către animatorii socio-educativi responsabili pe fiecare grupă de participanți (2 animatori la aprox. 12 participanți). Aceștia sunt coordonați de directorul taberei, formând împreună o echipă de oameni instruiți pentru a oferi copiilor un mediu sigur, educativ și recreativ.

Alte detalii despre taberele organizate de Arhiepiscopia Iașilor se pot obține accesând adresa de internet www.tabere.mmb.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente