Săptămâna a cincea din Postul Sfintelor Paști

Creștinii ortodocși se află în săptămâna a V-a din Postul Mare. Credincioșii sunt îndemnați de Biserică să ia parte la slujbele speciale oficiate în această perioadă – Canonul Sfântului Andrei Criteanul și Acatistul Bunei Vestiri. Canonul cel Mare va fi citit integral miercuri.

„În miercurea din săptămâna a V-a a Postului Mare se recitește pentru a doua oară în perioada postului Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Spre deosebire de prima lectură din Postul Mare când acest canon este împărțit în patru stări citite la slujbele Pavecerniței din ziua de luni, marți, miercuri și joi din prima săptămână, în miercurea săptămânii a V-a canonul se citește integral”, a declarat pentru TRINITAS TV Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul este una din cel mai frumoase slujbe de pocăință și se oficiază doar în Postul Mare.

„Cântările duioase și forma melodică care este ca un suport al rugăciunii Vameșului, Miluiește-mă Dumnezeule, miluiește-mă, coboară toată bunătatea lui Dumnezeu în răutatea egoismului fiecăruia dintre noi, ne vindecă de suferința izolării, de suferința încrederii în sine și ne introduce pe cărarea luminoasă a cooperării cu Dumnezeu și cu persoanele sfinte”, a mărturisit Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Vineri, 4 aprilie, credincioșii sunt chemați din nou la rugăciune. În bisericile ortodoxe va fi oficiată slujba Acatistului Bunei Vestiri.

„Vineri seara este Denia Acatistului. Este cea mai veche cântare de acatist închinată Bunei Vestiri. Este slujba Utreniei săvârșită seară pentru că ne apropiem de ziua cea mare a luminii. Cântarea Acatistului Maicii Domnului este un popas de încurajare”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Pentru că Postul Mare se apropie de final, Biserica recomandă ca, toți cei care nu au reușit până acum, să se spovedească, iar cei care au dezlegare să se împărtășească.

Comentarii Facebook


Știri recente