Șantierul Catedralei Mântuirii Neamului

Pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului, în jur de 340 de muncitori lucrează la primele două subsoluri ale lăcașului. Inginerul Petre Chiuță, consilier patriarhal de la Sectorul Monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române, a declarat pentru „Ziarul Lumina” că se desfășoară concomitent lucrări de armare, cofrare și betonare la subsolul 3, la placa superioară a acestuia și la elementele verticale ale subsolului 2.

Catedrala Mântuirii Neamului este prevăzută cu trei subsoluri care sunt numerotate de la cota 0 a construcției cu indicativele 1, 2, 3. După definitivarea radierului casetat au început lucrările la subsolul 3 și apoi au fost continuate și la subsolul 2 al lăcașului. ‘Subsolul 3 al Catedralei Mântuirii Neamului se află de la cota minus 16.05 metri la cota minus 11.05 metri. La acest nivel se armează, se fac cofraje și se betonează elementele verticale, pereții și diafragmele. În același timp, în zonele unde s-au încheiat elementele verticale se lucrează la placa superioară care vine deasupra subsolului 3’, a spus inginerul Petre Chiuță.

Subsolul lăcașului de rugăciune are o structură complexă. Sunt mai multe tipuri de stâlpi și diafragme verticale, de aceea se folosește un cofrag modular alcătuit din panouri care pot fi refolosite și recompuse într-o nouă structură conform cerințelor proiectului. Întrucât lucrările pe șantier se desfășoară în tip piramidă, se pot observa în același timp lucrări la subsolul 3, la placa care încheie subsolul, dar și la subsolul 2.

‘Subsolul 2 se află între cota minus 11.05 metri și minus 6.80 metri. Și aici au loc lucrări succesive de armare, cofrare și betonare. Deoarece în ultimul timp ne confruntăm în timpul zilei cu temperaturi destul de ridicate, s-au luat și măsuri speciale pentru protejarea muncitorilor și pentru buna desfășurare a lucrărilor. Programul de lucru pe șantier în-cepe la ora 6:30 și se încheie la 17:00. Muncitorii beneficiază de pauză de masă și timpi de hidratare. Se evită turnarea betonului atunci când este foarte cald, această lucrare fiind programată dimineața și seara’, a spus ing. Petre Chiuță.

Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului pot fi sprijinite la orice parohie și mănăstire din cuprinsul Patriarhiei Române. Pentru depunere numerar sau virament bancar există următoarele conturi ale Patriarhiei Române: Cont BCR (LEI): RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109 Sucursala sector 4, București; Cont BCR (EUR): RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111 Sucursala sector 4, București; Cont BCR (USD): RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110 Sucursala sector 4, București. Pentru mai multe informații puteți consulta adresa de internet www.catedralaneamului.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente