Sanctitatea Sa, Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, împlinește astăzi, 18 ani de patriarhat

Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, împlinește astăzi, 18 ani de patriarhat. Pe 2 noiembrie 1991, Sanctitatea Sa devenea cel de-al două sute șaptezecilea patriarh al Bisericii Constantinopolului.

În această perioadă, s-a dovedit o personalitate remarcabilă nu doar în contextul Bisericilor Ortodoxe ci și în contextul mai larg al dialogurilor intercreștine și interreligioase.

Părintele consilier patriarhal Michael Tița, de la sectorul Relații Externe al Patriarhiei Române, a declarat pentru Radio TRINITAS: „În calitatea pe care o are de coordonator în contextul Bisericilor Ortodoxe, sanctitatea sa a desfășurat de asemenea și o activitate intercreștină foarte bogată, atât prin implicarea în Consiliul Mondial al Bisericilor, ca membru în Comitetul central și în Comitetul executiv și mai apoi în Comisia Credință și Constituție, precum și în alte întâlniri internaționale, atât la nivel european cât și la nivel mondial. De asemenea, Sanctitatea Sa este o personalitate foarte bine cunoscută în lume pentru activitatea în domeniul protecției mediului și în acest sens a organizat împreună cu alte instituții de profil, cu sprijinul instituțiilor europene diverse simpozioane pe tema protejării mediului înconjurător, în special în zona Mării Negre și Dunării. In același timp pentru ierarhii, clerul și credincioșii Bisericii Ortodoxe Române, Sanctitatea Sa Bartolomeu este și un mare prieten, fapt concretizat în cele mai numeroase vizite pe care Sanctitatea Sa le-a făcut într-o altă Biserică Ortodoxă și de asemenea și vizitele pe care întâi stătătorii Bisericii Ortodoxe Române le-au făcut în timpul slujirii sale ca patriarh, începând cu 1991.”

Patriarhul ecumenic Bartolomeu, pe numele său laic Dimitrios Arhondonis, s-a născut pe 29 februarie 1940, în Insula Imbros din Turcia. A studiat teologia la Seminarul Teologic de pe insula Halki, pe care l-a absolvit în anul 1961, după care a studiat la Institutul Pontifical Oriental din Roma – Italia, la Institutul Ecumenic din Bossey – Elveția și la Universitatea din München – Germania, specializarea Drept Canonic.

În anul 1961, a fost hirotonit diacon, în 1969 a fost hirotonit preot, iar în anul 1973 a devenit Mitropolit de Filadelfia, în Asia Mică. La data de 14 ianuarie a fost întronizat în demnitatea de Mitropolit de Calcedon, iar la 22 octombrie 1991 a fost ales în demnitatea de Arhiepiscop al Constantinopolului și Patriarh ecumenic. A fost întronizat în această slujire la data de 2 noiembrie 1991, în Catedrala patriarhală din Fanar.

Comentarii Facebook


Știri recente