„Sănătate pentru sate” în Arhiepiscopia Aradului

Programul Patriarhiei Române Sănătate pentru sate s-a derulat vineri, 15 iulie 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei în Parohia Țela, Protopopiatul Lipova, după cum informează Sectorul Social Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Aradului.

Campania a început în 2015, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în urma semnării Protocolului de cooperare între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii și vizează persoanele cu vârstă înaintată, precum și persoane cu statut socio-economic scăzut. De fapt, prin această campanie se urmăreşte mai mult prevenţia, fiind mai uşor, mai sănătos şi mai economic să previi decât să tratezi.

În cadrul campaniei inițiată prin Sectorul Social Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Aradului, medicii voluntari ai Asociației Medicilor și Farmaciștilor Ortodocși din România – AMFOR Arad, profesori și studenți practicanți ai Facultății de Medicină din cadrul Universității Vasile Goldiș din Arad, au mers în localitate, unde au fost așteptați la Căminul Cultural de foarte mulți bolnavi anunțați și conduşi de Părintele paroh Aurel Blidariu.

Printre pacienții consultați s-au numărat și copii care s-au bucurat și de numeroase daruri constând în dulciuri, jucării și iconițe de la medicii și preoții prezenți. Toate medicamentele prescrise de medici au fost oferite gratuit pacienților prin donația Farmaciei Sinapis din Arad, care a fost mereu implicată în acțiunile socio-medicale ale Cabinetelor medicale Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian ale Arhiepiscopiei Aradului.

În cadrul campaniei s-au  efectuat 120 de consultații, dintre care 45 au fost ecografii realizate cu un ecograf profesional mobil, donat Arhiepiscopiei Aradului pentru asemenea cazuri de Asociația Vatra arădeană. Pentru câțiva enoriași nedeplasabili, părintele paroh s-a îngrijit de transportul medicilor voluntari la domiciliul pacienților, oferindu-le și acestora posibilitatea de a beneficia de consultațiile de specialitate, la domiciliu.

Parohia Țela este formată din satele Țela si Bacăul de Mijloc și este situată pe stânga  Mureșului, la o distanta de 75 km de Arad. Cei 173 de enoriași ai parohiei, sunt de naționalitate română, ocupația principală a lor fiind agricultura în procent de 95%, iar restul de 5% sunt salariați și meseriași.

„Sunt persoane care nu dispun de posibilităţi financiare să ajungă la medic în Arad, nu știu şi nu conştientizează cât de importantă este prevenţia. Din ce am constatat personal împreună cu soția, atât bătrânii, cât şi tinerii, amână să meargă la medic, iar unii dintre ei nici măcar nu se gândesc să facă acest lucru până nu se află într-o situaţie foarte gravă. Noi ne-am dori să mai revină echipa de medici la noi, în Parohia Țela și în filia Bacău de Mijloc, acolo unde există o comunitate mult mai dezavantajată”, a spus părintele paroh Aurel Blidariu.

„Este important să se înțeleagă că Biserica noastră dreptmăritoare este prezentă și activă în viața comunității și nu poate sta nepăsătoare la nevoile, suferințele și problemele oamenilor. Vine în ajutorul lor și prin rugăciune dar și prin acțiunile medicale umanitare. În orașe, există o foarte bună colaborare dintre preoți și medici, în folosul oamenilor bolnavi. Însă problemele de sănătate mai greu de rezolvat se află la distanțe mari de orașe, la sate. Aici încercăm să ajungem cu ajutorul medicilor voluntari creștini implicați cu mare drag în această acțiune. Pentru acești oameni cu suflet mare se cuvine să-L rugăm pe Dumnezeu să-i răsplătească cu alese daruri cerești și să-i întărească pentru a realiza mai multe astfel de acțiuni frumoase”, a menționat părintele Gabriel Cosmin Mariș, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului și coordonatorul acestui program în eparhie.

Comentarii Facebook


Știri recente