Sănătate pentru sate: 120 de persoane dintr-o localitate argeşeană au beneficiat de asistență medicală gratuită

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au organizat sâmbătă în localitatea Mozăceni, județul Argeș, o nouă acțiune cuprinsă în campania „Sănătate pentru sate”.

Au fost consultate gratuit 120 de persoane de către medici specialiști în medicină internă, cardiologie, gastroenterologie, dermatologie, oncologie, medicină generală și pediatrie, pacienții beneficiind și de investigații EKG și ecografii abdominale.

La această activitate au participat 18 voluntari de la Paraclisul Catedralei Naționale, dintre care 14 cadre medicale.

Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale, a declarat:

„Media de vârstă a celor prezenți la activitate a fost de 70-80 ani.  Cei investigați medical au prezentat diverse afecțiuni, majoritatea cronice, o consecință și a faptului că mulți dintre aceștia nu au mai fost consultați de un medic specialist de foarte mult timp”.

„M-am bucurat să reîntâlnesc și pacienți identificați cu diverse afecțiuni la vizita noastră anterioară la Mozăceni, care, de data aceasta, au venit pentru a ne mulțumi că sunt sănătoși. O dovadă clară a faptului că orice gest de ajutorare, cât de mic, poate schimba și chiar salva vieți”.

Dr. Virgiliu Mihail Prunoiu, medic primar chirurgie oncologică, Institutul Oncologic București, a oferit amănunte.

„Tipologia problemelor medicale întâlnită în cadrul consultațiilor de astăzi, specific din punctul de vedere al specialistului în chirurgiei oncologice, a inclus un cancer de prostată, aflat, din păcate, în stadiul 4, dar care este tratat corespunzător și care prognozează o evoluție bună, un cancer de sân, diagnosticat pe loc, la care am recomandat un tratament adecvat, dar și câteva patologii benigne, printre care o litiază veziculară cu complicații – un calcul la fiere cum se spune popular”.

Primarul localităţii, Liliana Corina Dună, a mulţumit Patriarhiei Române pentru desfăşurarea campaniei „Sănătate pentru Sate”.

„Am reușit să mobilizăm oamenii să participe la acțiune, să venim în întâmpinarea dorinței voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale de a face bine, de a păstra caracterul caritabil al acesteia, dat fiind faptul că oamenii din comuna noastră sunt majoritari vârstnici cu posibilități materiale reduse”.

„Mulțumesc în mod special Patriarhiei Române, dar și Ministerului Sănătății, care au facilitat și susțin această campanie de real folos pentru comunitatea din Mozăceni”.

Campania „Sănătate pentru Sate” se desfășoară din anul 2015 în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății și are ca obiectiv organizarea unor acțiuni medicale cu caracter umanitar.

Până în prezent, au fost organizate 80 de acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi și Giurgiu, numărul beneficiarilor depășind 9.500 de persoane.

Foto credit: Voluntarii Catedralei Naţionale

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente