Sănătate pentru sate: 120 de persoane din jud. Călărași au primit consultații medicale gratuite

Aproximativ 120 de persoane din localitatea Mănăstirea, județul Călărași, au primit sâmbătă consultații medicale gratuite în cadrul Campaniei „Sănătate pentru sate”, organizată de voluntarii Catedralei Naționale.

Investigațiile au fost efectuate de medici specialiști în ginecologie, pediatrie, medicină internă, cardiologie, gastroenterologie, oncologie, oftalmologie și ortopedie.

De această dată, în programul campaniei a fost integrată și componenta „Prevenție și Diagnosticare a Cancerului”, prin care femeile din comunitate au beneficiat de testul Babeș-Papanicolau.

„Femeile din această comunitate au beneficiat de investigații ginecologice esențiale, inclusiv testul Babeș-Papanicolau, care permite depistarea precoce a leziunilor precursoare de cancer de col uterin. Acest tip de screening este vital, având în vedere că România se confruntă cu o rată ridicată de mortalitate cauzată de cancerul de col uterin”, a transmis Dănuț Prună, voluntar coordonator, pentru Basilica.ro.

„Prin astfel de acțiuni, oferim femeilor șansa unui diagnostic timpuriu și, acolo unde este necesar, le îndrumăm către investigații suplimentare pentru a preveni afecțiuni grave”, a mai transmis acesta.

Oamenii au nevoie de astfel de activități

De asemenea, pr. Ciprian Banu, parohul comunității, a declarat faptul că oamenii din comunitate au nevoie de consultații medicale periodice, „deoarece mulți dintre ei se confruntă cu probleme de sănătate și le este dificil să ajungă la Călărași sau Oltenița pentru analize și consultații”.

„Ne bucurăm că astăzi au venit numeroși pacienți și, totodată, că un număr mare de medici din diverse specializări le-au fost alături. Această oportunitate le permite oamenilor să consulte mai mulți specialiști într-un timp scurt, facilitând astfel depistarea și tratarea problemelor de sănătate de care suferă”, a adăugat clericul.

Campania „Sănătate pentru sate” se desfășoară în baza unui protocol semnat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății de mai bine de 10 ani. De la debut, au fost organizate 131 de acțiuni în județele Ilfov, Prahova, Maramureș, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman, Botoșani, Buzău și Vâlcea, beneficiind de servicii medicale gratuite 16.000 de persoane.

Foto credit: Voluntarii CMN


Știri recente