Sâmbăta Sf. Teodor la Roma. PS Siluan a oficiat Sfânta Liturghie

PS Siluan - Roma

În sâmbăta Sfântului Teodor, Chiriarhul Ortodox Român al Italiei a slujit la Roma. Preasfinţitul Părinte Siluan a oficiat astăzi, 4 martie 2017, Sfânta Liturghie la Paraclisul Adormirea Maicii Domnului de la Centrul Eparhial, informează site-ul oficial al Eparhiei.

În timpul slujbei, ipodiaconul Ovidiu Szasz a fost hirotonit diacon pe seama parohiei cu hramul Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul din localitatea Fiumicino.

În cuvântul său, PS Siluan a vorbit despre rolul slujirii în Biserică. Ierarhul a insistat asupra importanței pe care o are conștiinciozitatea de a împlini fiecare lucrare ca pentru Dumnezeu.

***

Sâmbăta aceasta are un rol special în cadrul Postului Mare. Ea încheie prima săptămână a Păresimilor, una de asceză profundă și nevoință intensă.

Tot astăzi este oficiată, pentru prima oară în Postul Mare, Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur.

Această sâmbătă este închinată Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron din mai multe considerente. Deși martirul este pomenit în fiecare an pe 17 februarie, motivele pentru care cinstirea martirului se face în prima sâmbătă a Postului Mare sunt în principal două. În primul rând, pentru că sfântul era foarte popular și data prăznuirii lui era în preajma Postului sau chiar în Post, prima sâmbătă i-a fost dedicată. Al doilea motiv ține de o minune a mucenicului, care a avut loc în timpul domniei Împăratului Iulian Apostatul (detalii aici).

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente