Sala Unirii de la Alba Iulia este temporar închisă pentru restaurare

Sala Unirii, locul în care a fost proclamată Unirea Transilvaniei cu România în 1918, este închisă vizitatorilor din cauza lucrărilor de restaurare, anunţă Muzeul Naţional al Unirii (MNU) din Alba Iulia.

Sala urmează a fi redeschisă în data de 1 decembrie 2018, iar exponatele dedicate Marii Adunări Naţionale vor putea fi admirate în această perioadă la MNU, acolo unde au fost expuse temporar.

Construită în 1900, a servit drept casină militară, locul de festivităţi şi recepţii al armatei austro-ungare.

În data de 1 decembrie 1918 a fost aleasă ca loc de desfăşurare al lucrărilor Marii Adunări Naţionale pentru că era cea mai spaţioasă clădire din oraş, singura care putea să găzduiască pe cei 1228 de delegaţi ai naţiunii române.

Câţiva ani mai târziu, cu prilejul încoronării, a fost amplu înfrumuseţată, i s-au adăugat bolta şi un portal monumental în dreptul intrării, în forma unui arc de triumf. Sub arcadă tronează o inscripţie în limba latină ce comemorează evenimentul de la 1 decembrie:

„Anno Domini MDCCCCXVIII kalendis decembriis, hoc loco Unio Transilvaniae universa cum Daco Romania sollenni et unanimo populii voto in perpetuum atque irevocabiliter proclamaata est cuius rei memoria sempiterna sit”.

Clădirea a fost organizată ca spaţiu expoziţional în 1968, cu prilejul celebrării semicentenarului unirii.

Pe pereţii interiori ai sălii sunt gravate documentele principale ale evenimentului de la 1 decembrie, cea mai importantă fiind Rezoluţia Unirii, actul fundamental citit de Vasile Goldiş la ora 12 în ziua de 1 decembrie, în plenul Adunării şi votat în unanimitate de cei prezenţi.

Foto credit: Mediafax

Comentarii Facebook


Știri recente