Să urmăm exemplul smereniei şi pocăinţei Sf. Andrei Criteanul – Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul

În omilia rostită la finalul slujbei Canonului cel Mare oficiate miercuri seară în Catedrala Patriarhală, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a explicat că „va trebui să privim la Sfântul Andrei Criteanul şi să urmăm exemplul smereniei şi pocăinţei lui”.

„Chiar dacă suntem străini şi purtăm cum nu ar trebui veşmântul acesta preţios al smereniei care poate acoperi toate neputinţele noastre”, a subliniat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

În prima parte a predicii sale, Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a prezentat în mod sintetic persoane din paginile Sfintei Scripturi care și-au schimbat viața prin pocăință.

„Canonul Sfântului Andrei Criteanul, în cuvinte preafrumoase, într-o poezie imnografică aşezată cu multă iscusinţă în pagină de către autorul lui ne aduce aminte de nenumărate cazuri de persoane care au greşit înaintea lui Dumnezeu atât în Legea Veche cât şi în Legea cea nouă şi ne îndeamnă stăruitor la pocăinţă prin smerenie”.

Părintele Episcop a reflectat totodată asupra exemplului de smerenie oferit de Sfântul Apostol Pavel.

„Dacă Sfântul Apostol Pavel a spus că este cel dintâi dintre păcătoşi cum am putea spune noi altfel, cum ne-am situa noi pe o treaptă mai înaltă decât învăţând din smerenia lui şi din smerenia tuturor celor care s-au apropiat de Dumnezeu”, s-a întrebat Preasfinţia Sa.

În partea de final a omiliei sale, ierarhul a subliniat că acest Canon al Sfântului Andrei Criteanul este „una dintre cele mai frumoase rugăciuni de umilinţă” şi, în acelaşi timp, un moment de aducere aminte pentru fiecare dintre noi că „va trebui să plângem împreună cu femeia cea păcătoasă, împreună cu Petru cu acelaşi amar pentru a primi iertarea păcatelor”.

Citirea Canonului cel Mare va continua mâine seară cu ultima parte.

Vezi mai multe fotografii în galeria foto!

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente