„Să ne străduim să nu plecăm din această lume asemenea bogatului nemilostiv, cu sufletul gol de virtute, ci să dobândim răsplata lui Lazăr, care este viaţa veşnică (Matei 25:46) în Împărăţia lui Dumnezeu!”, a îndemnat Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților în predica rostită duminică.
„Parabola bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr (Luca 16:19-31) deschide seria învăţăturilor Mântuitorului Iisus Hristos despre viaţa de veci şi cuprinde două acte consecutive, care se petrec în două planuri diferite: aici şi dincolo”, a explicat IPS Calinic.
„Numele bogatului, despre care se spune în parabolă că zilnic se veselea, îmbrăcându-se în porfiră şi vison, nu este amintit, întrucât, despre unii ca aceştia, Dumnezeu Însuşi a spus: nu voi pomeni numele lor pe buzele Mele (Psalmii 15:4). Înţelegem de aici că toţi cei lipsiţi de omenie, insensibili la suferinţele şi lipsurile celor din jur, iubitori de slavă deşartă, sunt scoşi din calculele lui Dumnezeu”.
„Lazăr, omul care cerşea la poarta bogatului, pe lângă faptul că era paralitic, suferea şi de o boală epidermică. Se spune că tot trupul îi era acoperit cu bube care secretau sânge şi puroi. Doar câinii erau cei care îi oblojeau rănile. În rest, nimeni nu-i da de mâncare nici măcar din cele ce cădeau de la mesele lor festive”, a spus ierarhul.
’fie-ţi milă
Conform textului biblic citat de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, atât Lazăr cât și bogatul nemilostiv au murit. Lazăr a fost dus în Sânul lui Avraam, care desemnează raiul, iar bogatul a ajuns în iad.
„Bogatul, care a murit şi a fost îngropat asemenea unui spânzurat, fără alai, face apel – prin dreptul de descendenţă – la înrudirea sa cu Avraam. Evanghelistul consemnează strigătul de disperare al bogatului: Părinte Avraame, fie-ţi milă de mine şi trimite pe Lazăr să-şi ude vârful degetului în apă şi să-mi răcorească limba, căci mă chinuiesc în această văpaie (Luca 16:24)”.
„Cererea bogatului, fie-ţi milă, demonstrează cât de insuportabil era chinul prin care trecea, încât doar un singur strop de apă, care ar fi fost luat din apele ce curgeau prin sălaşul celor drepţi, ar fi adus alinare suferinţei sale. Este şi un argument pentru rugăciunile de mijlocire adresate sfinţilor pentru cei de Dincolo”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
Bogatului nemilostiv i-a fost amintit că în viața trăită pe pământ a primit „cele bune”, pe când Lazăr a avut de îndurat boli și sărăcie.
„În cele prezentate ni se atrage atenţia asupra faptului că lipsa de iubire a aproapelui este sancţionată cu chinurile iadului, care sunt foc mistuitor; sau, cum spune profetul Isaia, jarul cel de veci (33:14). Acum, bogatul primeşte ca răsplată pentru ceea ce făcuse focul şi viermele neadormit; jarul pe care şi l-a agonisit, din cauza comportamentului lui în relaţie cu aproapele, şi nicidecum pentru faptul că a fost bogat”.
Cel care se chinuia l-a rugat pe Avraam să îl trimită pe Lazăr înapoi pe pământ ca să îi atenționeze pe apropiații lui de ceea ce îi așteaptă dacă nu vor face milostenie.
„Stăruinţele bogatului: Nu, părinte Avraame, ci, dacă cineva dintre morţi se va duce la ei, se vor pocăi (Luca 16:30) –, nu l-au sensibilizat pe patriarhul evreu, după cum şi bogatul se arătase insensibil la suferinţa lui Lazăr. Acum remuşcările erau de prisos. Sentinţa şi-o autopronunţase. Nu mai era nimic de adăugat la ea. Cât priveşte pe fraţii săi, Avraam i-a spus: Dacă nu ascultă de Moise şi de proroci, nu vor crede nici dacă ar învia cineva dintre morţi”.
„Hristos spune un adevăr pe care-l va dovedi însăşi Învierea Sa. Cei care nu au crezut Evangheliei Sale, nu au crezut nici după ce L-au văzut pe Hristos înviat din morţi. Iată de ce această parabolă este şi pentru noi un avertisment, cel de a nu ne purta ca toţi cei care n-au crezut în adevărul Învierii lui Hristos. Şi aceasta pentru a nu avea osânda bogatului care a mers de la slavă la necinste, de la desfătare la lipsă, de la lumină la întuneric. Sau, cum spune Iov, unde lumina este tot una cu bezna (10: 21-22)”, a concluzionat Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oficiat Sfânta Liturghie duminică la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.
Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților