„Dorința noastră cea mare este să-L vedem pe Hristos Cel înviat din morți. Condiția pe care trebuie să o îndeplinim ne-o spune chiar El: Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu (Matei 5,8)”, a evidențiat Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului, în Pastorala de Paști.
Înaltpreasfinția Sa a subliniat necesitatea curățirii simțirilor pentru a-L putea vede pe Hristos.
„Sfânta Scriptură ne și arată care sunt simțirile sufletului pe care trebuie să le curățim. În acest sens, vă voi da două citate unul din Vechiul Testament, iar altul din Noul Testament:
Proorocul Iezechiel, pe când era rob, a văzut în vedenie un chip omenesc cu patru fețe: o față de om, altă față de leu, o a treia de bou și a patra vultur (Iezechiel 1,10).
Cartea Apocalipsei ne spune că Sfântul Ioan Teologul a avut și el o vedenie cu patru ființe: „ființa cea dintâi era asemenea leului, a doua ființă, asemenea vițelului, a treia ființă avea față ca de om, iar a patra ființă era asemenea vulturului care zboară” (Apocalipsa 4,7).
Mitropolitul Andrei îl citează pe Sfântul Macarie Egipteanul care spune că cele patru vietăți „preînchipuiau facultățile conducătoare ale sufletului”.
Cele patru facultăți ale sufletului
„Facultățile sufletului, cele patru funcțiuni ale sufletului sunt reprezentate simbolic de către cele patru ființe vii: rațiunea de către vultur; sentimentul de către bou; voința de către leu și conștiința de către om. În mod obișnuit, se spune că cele patru funcțiuni ale sufletului sunt rațiunea, sentimentul, voința și conștiința”.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a explicat apoi care sunt funcțiile celor patru facultăți ale sufletului și a subliniat necesitatea curățirii lor.
„Cele patru simțiri, cele patru funcțiuni ale sufletului, au fost pângărite de păcat. Cu rațiunea sa sănătoasă, omul trebuie ca în toate să-L găsească pe Creatorul său. Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria (Psalmul 18,1), spune Prorocul David. Ori omul poate ajunge să-L neglijeze pe Dumnezeu, sau chiar să-L nege. Cei curați cu inima Îl văd pe Dumnezeu”.
„Omul cu inima curată, Îl iubește pe Dumnezeu, sentimentul său curat, reprezentat de bou, iubește lucrurile curate și sfinte. Omul păcătos se plânge, dimpreună cu Sfântul Pavel, spunând că voința sa e slabă. Om nenorocit ce sunt! Cine mă va izbăvi de trupul morții acesteia? (Romani 7,24). Voința, reprezentată de leu, ajunge total neputincioasă”, a adăugat Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
„Iar conștiința, care e glasul lui Dumnezeu din om, și ar trebui să strige de câte ori face păcatul, a ajuns pe de-a-ntregul adormită, simțirile sunt totalmente pângărite. Ar trebui să ne luminăm mintea, să ne încălzim inima și să ne întărim voința pe calea binelui. Iar conștiința cea adormită să devină trează”.
Pocăința – mijloc de curățare a sufletului
În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a evidențiat că pocăința este unul principalele mijloace aflate la îndemână pentru curățirea sufletului de păcate.
„Ne-am folosit de toate mijloacele pe care le avem la îndemână pentru a ne curăța, dar mai ales de pocăință. Sfântul Macarie Egipteanul ne spune că pocăința este singura noastră salvare! Nici cultura, nici inteligența, nici noblețea, nici frumusețea nu-l reînnoiește pe om, ci numai pocăința adevărată, rușinea și regretul pentru tot păcatul săvârșit în trecut. Și, bineînțeles, schimbarea totală a felului de viețuire, de gândire. Iar pocăința presupune și o bună spovedanie”.
De asemenea, Mitropolitul Andrei a oferit exemple de sfinți care și-au curățat simțirile și s-au învrednicit de vederea lui Dumnezeu.
În finalul scrisorii pastorale, părintele mitropolit îi îndeamnă pe credincioși să îl vadă pe Mântuitorul Iisus Hristos care se află în aproapele fiecăruia.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei va prezenta presei scrisoarea pastorală și mesajul de Paști în data de 14 aprilie, la Centrul Eparhial.
Sursă foto: Mitropolia Clujului / Darius Echim