Să-i dăm postului nostru rugăciunea, îndeamnă PS Ieronim

La finalul slujbei Canonului celui Mare oficiate marți în Catedrala Patriarhală, PS Ieronim Sinaitul a vorbit despre faptul că rugăciunea are un rol esențial în mântuire. Episcopul vicar patriarhal a redat un aforism creștin care spune „Dă-i postului rugăciunea și faptele bune și vei ajunge la Dumnezeu”.

Ierarhul a spus că „reușim să ieșim din înrâurirea diavolului și din tendința păcătoasă a omului către cele materiale și către păcat prin postire și prin rugăciune”.

„Este important să ne întâlnim și să-L vedem pe Dumnezeu în rugăciune, ca prin această vedere ochii noștri sufletești să se umple de harul lui Dumnezeu, care aduce în ființa noastră fizică și în sufletul nostru bucurie, putere și biruință”, a explicat PS Ieronim.

Preasfinția Sa a îndemnat ca în această perioadă, pe lângă participarea la slujbe, să practicăm și rugăciunea particulară „care întregește rugăciunea Bisericii în viața noastră”, fiind o completare a celei făcute în comuniune.

„Acolo (în particular, n.r.) ne întâlnim cu Dumnezeu ca într-o adevărată vorbire”, a spus Preasfinția Sa. Ierarhul a amintit că „această stare a omului de ridicare de la cele materiale către cele dumnezeiești și spirituale” aduce cu sine mult folos și izvorăște virtuți.

PS Ieronim a mai spus că rugăciunea nu trebuie să fie făcută „ostentativ”, ci „trebuie dusă în cămara sufletului”. Astfel, „taina rugăciunii alungă duhurile necurate, patimile și tot ceea ce este rău din viața noastră: îndemnurile spre dezbinare, gândurile rele, îndemnurile spre ceartă, păcate și ispite”.

Slujba Pavecerniței Mari și a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul de la Catedrala Patriarhală din București #LIVE #20februarie

Posted by TRINITAS TV on 20 Februarie 2018

Părintele episcop a evidențiat totodată că deși rugăciunea este importantă, „lui Dumnezeu îi place ca noi să lucrăm, nu neapărat să stăm numai în viață contemplativă”.

„O viață de post și de contemplație fără fapte nu este completă”, a atras atenția ierarhul, amintind că milostenia are un rol important în dobândirea vieții veșnice.

„Mesajul Evangheliei din seara aceasta ar fi ca pe lângă post să însoțim această minunată activitate de curățire a patimilor noastre, cu rugăciunea și cu fapta cea bună”, a conchis PS Ieronim.


Vezi și: PF Daniel la slujba Canonului Mare: Postul Sfintelor Paști este școală a pocăinței


Foto credit: Mihnea Păduraru / ZL

Comentarii Facebook


Știri recente