S-au împlinit 250 de ani de când au fost aduse moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou în Capitala României

S-au împlinit sâmbătă 250 de ani de când moaștele întregi ale Sfântului Dimitrie cel Nou se află la București.

Cum au ajuns moaştele Sf. Dimitrie la Bucureşti

Contextul istoric în care au ajuns cinstitele moaște în Capitala României a fost Războiul ruso-turc (1768-1774). Luptele s-au purtat şi pe pământ românesc, dar şi la sud de Dunăre.

Când generalul rus Ivan Petru Saltikov a ajuns cu armata sa în satul Basarab, pentru ca cinstitele moaşte ale Sfântului Dimitrie să nu fie profanate de turci, a poruncit ca ele să fie duse în Rusia.

Când a trecut cortegiul cu racla prin Bucureşti, un negustor bogat de origine macedo-română, cu numele Hagi Dimitrie, dar şi mitropolitul Grigorie al II-lea al Ţării Româneşti, au rugat pe generalul rus să lase cinstitele moaşte poporului român şi Mitropoliei ţării, ca o mângâiere pentru multele pagube materiale şi suferinţe îndurate de români în cursul războiului, mai ales că sfântul Dimitrie era valah de neam.

Generalul a fost înduplecat și le-a ascultat dorința. Moaştele Sf. Dimitrie au fost aşezate cu mare cinste în Catedrala Mitropolitană din Bucureşti, în data de 13 iulie 1774.

Ocrotitor spiritual al Bucureștiului

Sfântul Dimitrie cel Nou a fost proclamat drept „Ocrotitor al Bucureștilor” în anul 1792, în vremea Mitropolitului Filaret al II-lea. Generalizarea cultului său însă a avut loc mai târziu, în plin regim comunist ateu, în timpul Patriarhului Justinian Marina.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române hotăra, în data de 28 februarie 1950, generalizarea cultului Sfântului Dimitrie cel Nou. Proclamarea festivă a canonizării sale urma să aibă loc cinci ani mai târziu.

Ca ocrotitor spiritual al Bucureștiului, Sfântul Cuvios Dimitrie este reținut de memoria Bisericii ca făcător de minuni, săvârșite în perioade de grea încercare asupra locuitorilor capitalei: epidemia de ciumă din 1813-1815, epidemia de holeră din 1831, marele incendiu din 1847, dar și pandemia de coronavirus din 2020.

Începând cu anul 2024, evenimentul este celebrat liturgic, fiind trecut în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române. Sărbătoarea Aducerea Moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București va fi ținută anual în data 13 iulie.

Prima sărbătorire liturgică

La 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Dimitrie, Patriarhia Română a organizat mai multe evenimente aniversare care au debutat din primele luni ale anului. În lunile martie și aprilie, a fost organizat un pelerinaj istoric în care cinstitele moaște ale Sfântului Dimitrie au vizitat 123 de lăcașuri de cult, parohiale sau de mănăstire din Arhiepiscopia Bucureștilor.

În perioada 10-14 iulie are loc un amplu program liturgic. Vineri seară, mii de clerici și credincioși au participat la o procesiune jubiliară în centrul capitalei. Ierarhi români și bulgari au participat la evenimente.

Vezi și: Generalizarea cultului Sfântului Dimitrie cel Nou a avut loc în plin regim comunist

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene


Știri recente