S-au împlinit 132 ani de la resfințirea Catedralei Arhiepiscopale din Curtea de Argeș

În ziua de 12 octombrie, Catedrala Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș, ctitorie a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, a împlinit 132 ani de la resfințire.

Cu această ocazie, Eclesiarhul Catedralei, părintele Solomon Paul, a oficiat o slujbă de pomenire pentru Regele Carol I  sub a cărui domnie a avut loc resfințirea, informează Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

La eveniment au fost prezenți elevii Seminarului Teologic Neagoe Vodă Basarab din Curtea de Argeș, care au oferit răspunsurile liturgice, ei fiind coordonați de domnul profesor Retevoi Valentin, directorul instituției și de diaconul Robert Sorescu.

Mănăstirea Curtea de Argeș a fost primul monument văzut de Carol I într-un album numai cu lăcașul de cult, special conceput pentru el.

În 1867, Carol a vizitat locul şi vizita a declanşat un proces de restaurare al mănăstirii. Poate cel mai important moment când regele a fost văzut ca protector al monumentului de la Curtea de Argeș a fost cu resfințirea bisericii, în 12 octombrie 1886.

„Popoarele care îngrijesc monumentele lor se ridică pe ele însele, căci pretutindeni monumentele sunt povestirea vie a istoriei, oglinda trecutului, semnele venerate pentru generațiile viitoare. O națiune care respectă monumentele străbunilor și în special acelea ale credinței și cucerniciei creștinești are un viitor sigur și măreț”, nota Regele Carol I.

Foto credit: Arhiepiscopia Argeșului

Comentarii Facebook


Știri recente