S-au aflat moaștele Sfântului Ierarh Foca din Sinope?

În orașul Sinope (astăzi Sinop, Turcia), se află o biserică în ruină. Este vorba de Biserica Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, numită astăzi „Balatlar Kilisesi” („Biserica palatelor”). De patru ani s-a început restaurarea edificiului. În timpul săpăturilor s-a aflat o cutie de piatră, în interiorul căreia se aflau relicve sfinte, cruci și oseminte, după cum relatează coordonatorul lucrărilor de restaurare, profesorul Gülgün Köroglu, potrivit romfea.gr, citat de Ziarul Lumina.

Explicația posibilă oferită a fost aceea că este vorba de un „osuar” care era pus spre închinare în biserică. De asemenea, se speculează că ar fi existat un cimitir în zonă, de vreme ce osemintele descoperite depășesc 1.000 de ani vechime. Îndeaproape urmărește lucrările și prefectul de Sinope, Yavuz Selim Köșger, care a înțeles deplin însemnătatea edificiului „Balatlar Kilisesi”.

Întrebarea care se ridică între creștinii de acolo este dacă osuarul conține sau nu osemintele Sfântului Foca, Făcătorul de Minuni, Episcopul Sinopei.

Comentarii Facebook


Știri recente