S-a încheiat Congresul Naţional de Teologie dedicat unităţii eclesiale şi unităţii naţionale

congres (2)

Congresul Național de Teologie intitulat „Unitate Eclesială și Unitate Națională” s-a încheiat miercuri la Palatul Patriarhiei.

Dezbaterile din a doua zi s-au concentrat asupra temelor:

  • Unitatea Bisericii în faţa ereziilor, curentelor filosofice si ideologiilor politice,
  • Contribuţia Bisericii la promovarea conştiinţei naţionale a poporului român si la făurirea statului român unitar modern.

Sesiunile de comunicări au fost moderate de cadre didactice de la Facultatea de Teologie din bucureşti: Pr. Prof. dr. Ioan Moldoveanu, Pr. Conf. dr. David Pestroiu şi Pr. Prof. dr. Mihail-Simion Săsăujan.

Hristos este temeiul unităţii de credinţă

Profesorul Adrian Lemeni de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” a vorbit despre mărturisirea unităţii de credinţă în contextul riscului deturnării ei prin diferite ideologii.

El a atras atenţia că este important „să recuperăm şi să asumăm perspectiva eclesială conform căreia unitatea vieţii bisericeşti este trăită ca o experienţă în duh şi adevăr”.

Totodată, Adrian Lemeni a subliniat că „Hristos este temeiul unităţii de credinţă şi al unităţii Bisericii”.

Adrian Lemeni în cadrul sesiunilor de comunicare. Foto credit: Mihnea Păduraru/ZL

Unitatea Bisericii şi manifestarea ei în diaspora ortodoxă

O altă prelegere i-a aparținut părintelui conferențiar  Patriciu Vlaicu, parohul Bisericii românești „Sfântul Nicolae” din Bruxelles.

Acesta a vorbit despre cum este păstrată unitatea de credință și limbă în diaspora românească.

Făcând referire la originea grecească a cuvântului diaspora, care înseamnă împrăşiere, părintele Patriciu Vlaciu a declarat pentru Radio Trintias că este o „provocare să vorbeşti despre diaspora în contextul unităţii”.

„Împrăştierea aceasta în unitate este o provocare, dar tocmai această împrăştiere face ca Biserica să se îmbogăţească de pluralitatea mărturisirilor şi manifestărilor”, a subliniat părintele Patriciu.

El a remarcat că diaspora nu este doar o comunitate etnică, ci şi o „împrăştiere a ortodocşilor în afara spaţiului tradiţional ortodox şi această împrăştiere face, pe de-o parte, ca lumea întreagă să intre în contact cu Ortodoxia”.

„Diaspora ortodoxă”, a spus părintele, „a fost cea care a mărturisit despre valorile Ortodoxiei în Occident şi a făcut să se îndrăgostească cei din Occident de valorile Ortodoxiei”.

Despre concluziile congresului a vorbit părintele conferențiar Nicușor Beldiman, consilier la Sectorul Teologic-Educațional al Patriarhiei Române.

În cele două zile ale congresului a fost evidențiată contribuția Bisericii la principalele evenimente ce au dus la formarea statului român unitar:

A fost evidenţiată legătura vie dintre Biserică şi neam în decursul istoriei, rolul limbii române în păstrarea unităţii religioase şi naţionale, importanţa învăţăturii de credinţă a Bisericii în păstrarea unităţii poporului român, raportul dintre Ortodoxie şi naţiune, dintre Ortodoxie şi cultură, precum şi rolul important pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut în pregătirea marilor evenimente istorice având ca scop unitatea naţională a românilor.

Congresul naţional de teologie

Manifestarea academică a debutat cu sesiunea festivă din 22 mai.

Lucrările au fost deschise în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei.

În cuvântul rostit, Părintele Patriarh a subliniat importanța comemorării unității de credință înfăptuită în 1918.

Prima zi a congresului a continuat cu două sesiuni de comunicări despre unitatea de credinţă şi unitatea Bisericii.

Participanţii au fost premiaţi de Patriarhul Daniel

Miercuri, 23 mai, conferențiarii și moderatorii congresului au primit diploma omagială și medalia comemorativă a anului 2018.

Distincțiile au fost oferite în sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. El a apreciat activitatea desfășurată în cadrul congresului pe tema unității eclesiale și naționale despre care a spus că este „o temă foarte frumoasă, actuală”.

Evenimentul academic a fost organizat de Sectorul teologic-educațional al Adminis­trației Patriarhale în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București și cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.

Foto credit: Mihnea Păduraru/ZL

Comentarii Facebook


Știri recente