Ruta Bisericilor de Lemn din Bihor, prima rută cultural-turistică recunoscută de Ministerul Economiei

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA), prin Serviciul Relaţii Internaţionale şi Afaceri Europene în Domeniul Turismului, a creat un sistem voluntar de recunoaştere a Rutelor Cultural Turistice, dezvoltate de către organizaţiile de turism sau de autorităţile publice locale şi a recunoscut, în acest sens, Ruta Bisericilor de Lemn din judeţul Bihor.

„În țara noastră există multe destinaţii și obiective turistice care pot fi promovate prin Rute Cultural Turistice, indiferent că vorbim despre o tematică istorică, arheologică, religioasă sau gastronomică. Ce ne propunem noi, la nivelul ministerului, este să le oferim această recunoaștere și astfel să subliniem importanța dezvoltării produselor turistice românești” a declarat Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în cadrul MEEMA.

Sistemul de recunoaștere voluntară, caracterizat de experiența dobândită la nivel instituțional prin exercitarea calității de membru al Acordului Parţial Extins, privind Rutele Culturale Certificate de Consiliul Europei, urmărește conștientizarea actorilor din turism asupra semnificației patrimoniului cultural material și imaterial pentru societate și pentru generațiile următoare, în contextul valorificării economice durabile.

Un alt obiectiv al acestui demers este identificarea Rutelor Cultural Turistice, dezvoltate pe plan local, regional sau național, cu scopul de a implementa modele de bune practici care pot crește competitivitatea activității turistice. Se are în vedere, totodată, acordarea de consultanță celor care doresc să le dezvolte la nivel național sau eventual să le certifice la nivel european, se precizează în comunicatul emis de MEEMA.

Ministerul Turismului promovează această rută printr-un film documentar.

Film documentar – Biserici de lemn – județul Bihor

RUTA BISERICILOR DE LEMN DIN BIHORRuta Bisericilor de Lemn din Bihor este o călătorie în timp, de-a lungul a sute de ani de istorie și de evenimente istorice din județul Bihor, cu scopul de a evidenția esența spiritului românesc comunitar și a creativității sale artistice, regăsită în bagajul decorativ, pictural și conceptual al acestora. Ctitoriile obștești, colective, realizate între secolele XI-XVIII, reflectă continuitatea în condiţiile socio-economice și politice în care au trăit bihorenii, nevoiţi să lupte pentru a-şi păstra identitatea. Ruta pornește din Oradea spre biserica de lemn din Gheghie, comuna Aușeu, continuă cu biserica de lemn din Beznea și biserica de lemn din Valea Crișului, ultimele două aflate în Bratca, comună situată în ecodestinația Pădurea Craiului, la granița cu județul Cluj și foarte aproape de județul Sălaj. Ruta culturală face legătura cu Parcul Natural Apuseni, continuând spre sud, prin Platoul Carstic Damiș, Zona Roșia, Beiuș spre biserica de lemn de la Fânațe, comuna Câmpani, aflată la granița cu județul Alba. Călătoria se încheie la Mănăstirea Izbuc, comuna Cărpinet, situată în Munții Codru Moma, la granița cu județele Arad și Hunedoara.Experiența culturală este completată de obiectivele naturale impresionante, de gastronomia locală, la care se adaugă activitățile organizate profesionist de operatori turistici precum și de confortul oferit de pensiunile din vecinătatea monumentelor de patrimoniu. Toate aceste valori ale artei populare româneşti, ale credinței creștine ortodoxe și ale experiențelor de ecoturism au contribuit la realizarea unei Rute Culturale a Bisericilor de Lemn din Bihor, pe care dorim să o extindem la nivel național, prin includerea județelor care dețin străvechi lăcașuri de cult creștine.

Publicată de Ministerul Turismului pe Marţi, 14 aprilie 2020

Documentarul prezintă Ruta Bisericilor de Lemn din Bihor drept „o călătorie în timp, de-a lungul a sute de ani de istorie și de evenimente istorice din județul Bihor, cu scopul de a evidenția esența spiritului românesc comunitar și a creativității sale artistice, regăsită în bagajul decorativ, pictural și conceptual al acestora”.

Ctitoriile obștești, colective, realizate între secolele XI-XVIII, reflectă continuitatea în condiţiile socio-economice și politice în care au trăit bihorenii, nevoiţi să lupte pentru a-şi păstra identitatea, se precizează în descrierea filmului.

Ruta Bisericilor de Lemn din Bihor

Ruta pornește din Oradea spre biserica de lemn din Gheghie, comuna Aușeu, continuă cu biserica de lemn din Beznea și biserica de lemn din Valea Crișului, ultimele două aflate în Bratca, comună situată în ecodestinația Pădurea Craiului, la granița cu județul Cluj și foarte aproape de județul Sălaj.

Ruta culturală face legătura cu Parcul Natural Apuseni, continuând spre sud, prin Platoul Carstic Damiș, Zona Roșia, Beiuș spre biserica de lemn de la Fânațe, comuna Câmpani, aflată la granița cu județul Alba. Călătoria se încheie la Mănăstirea Izbuc, comuna Cărpinet, situată în Munții Codru Moma, la granița cu județele Arad și Hunedoara.


Sursă foto: Facebook / Mănăstirea Izbuc


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente