Rugăciuni închinate Sfântului Pantelimon la Brăila

În ziua sărbătorii Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, Mănăstirea Lacu-Sărat de lângă Brăila şi-a sărbătorit ocrotitorul. În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, şi Preasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

La slujbă au participat, după datină, stareţele aşezămintelor monahale din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, reprezentanţi ai autorităţilor de stat şi locale, pelerini şi credincioşi din Brăila şi împrejurimi, cadre medicale, precum şi numeroşi pacienţi aflaţi la recuperare în staţiunea de tratament balnear Lacu Sărat. În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălţate rugăciuni pentru ca Bunul Dumnezeu să reverse asupra pământului ploaie binecuvântată aducătoare de rod bun.  De asemenea, la ectenia întreită pentru cei adormiţi au fost pomeniţi, alături de ctitorii aşezământului monahal, vrednicii de pomenire Patriarhi Iustin Moisescu († 31 iulie 1986) şi Teoctist Arăpaşu († 30 iulie 2007), a precizat pr. Gabriel Molcea, Consilier Mass Media al Eparhiei.

Cu prilejul hramului a fost vernisată o expoziție etnografică de obiecte tradiționale, intitulată Trup și suflet. Colecția, îngrijită de monahia Iustina Roșca, este aranjată după structura calendarului bisericesc, fiecare sărbătoare religioasă având o corespondență în casa tradițională a țăranului român.

***

Mănăstirea Lacu Sărat este cea mai nouă mănăstire din judeţul Brăila, care şi-a început activitatea la 27 iulie 1996, când Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie a bisericii. La 27 iulie 1999 s-a sfinţit biserica mănăstirii, cu hramul „Sfântul Mucenic şi Doctor fără de arginţi Pantelimon“, ocrotitorul şi vindecătorul bolnavilor, şi s-a inaugurat şi corpul de chilii al mănăstirii. Biserica mănăstirii este realizată din lemn, în stil maramureşean, cu o turlă-clopotniţă care se ridică până la înălţimea de 24 metri. La interior, biserica este decorată cu icoane pictate. În custodia mănăstirii se află nouă icoane datând din secolul al XIX-lea.

Aşezământul monahal a fost binecuvântat, de-a lungul timpului, prin aducerea sfintelor moaşte ale Sfinţilor Dasie şi Emilian de la Durostor, Nectarie de Eghina, Sofronie al Ierusalimului.

 

Comentarii Facebook


Știri recente