Rugăciuni în cinstea Sfântului Spiridon în Moldova

Biserica noastră l-a pomenit azi pe Sfântul Ierarh Spiridon. Acest sfânt ocrotește mai multe biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Credincioșii care au participat la Vecernia unită cu Litia de la Mănăstirea Nechit au primit câte o pâine binecuvântată, făcută după o rețetă din Insula Corfu, locul unde se află moaștele Sfântului Ierarh Spiridon.

Una din cele mai reprezentative biserici din Iași și-a serbat azi hramul. Aflată în centrul orașului, Biserica Sfântul Spiridon, a fost neîncăpătoare de numărul mare de credincioși care au venit să participe la Sfânta Liturghie, informează doxologia.ro

Programul liturgic dedicat sărbătorii a început miercuri seara cu slujba Vecerniei unită cu Litia, săvârșită de un sobor de 25 de preoți. Din soborul slujitorilor sfântului altar au făcut parte părinți consilieri și inspectori de la Centrul eparhial Iași, preoți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, precum și preoți parohi din Eparhia Iașilor. Credincioșii au venit în număr mare la rugăciunea înălțată în cinstea Sfântului Spiridon, aducând făină, untdelemn și pâine pentru a fi binecuvântate. Oamenii s-au închinat cu acest prilej icoanei făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Spiridon, îmbodobită cu flori ca în fiecare an. La finalul slujbei, cei prezenți au fost miruiți, iar apoi li s-a oferit câte o gustare din partea Consiliului parohial. Sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon a fost marcată în mod deosebit la Mănăstirea Nechit din județul Neamț, în prezența a 1000 de pelerini veniți din mai multe zone ale țării. Un sobor de preoți a oficiat Vecernia unită cu Litia în Paraclisul „Sfântul Ierarh Spiridon”. După ce s-au închinat raclei în care se află papucul Sfântului Ierarh Spiridon, credincioșii au primit pâini sfințite în cadrul Litiei, numite și „pâinile Sfântului Spiridon”. „La Mănăstirea Nechit s-a format obiceiul de a se oferi celor care vin la slujba de seară litia, sau pâinea Sfântului Spiridon. Această litie are în compoziția ei ingrediente speciale, care au fost aduse din Insula Corfu. Numărul mare de credincioși la slujba Vecerniei arată faptul că Sfântul Ierarh Spiridon se face prezent în viața lor prin ajutorul pe care îl oferă fiecăruia”, a spus arhim. Zenovie Grigore, starețul Mănăstirii Nechit. În biserica mare a așezării monahale s-a oficiat apoi Utrenia. Ieri-dimineață, programul liturgic a continuat cu Ceasurile, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru cei adormiți. În municipiul Piatra Neamț și-a serbat ieri hramul capela Spitalului Municipal Piatra Neamț, iar în Botoșani a fost sărbătoare la Biserica „Sfântul Spiridon” de pe str. Independenței, în timp ce în Protopopiatul Dorohoi și-a cinstit ocrotitorul Capela „Sfântul Spiridon” – Leorda. Sărbătoare a fost ieri și în parohia Sabasa din Protopopiatul Ceahlău. În Protopopiatul Hârlău, biserica parohiei Onești și-a cinstit ocrotitorul. În Protopopiatul Bacău a fost hram în parohiile Viforeni și Ungureni, în timp ce în Protopopiatul Onești și-a serbat hramul capela Centrului de Plasament Tg. Ocna.

Comentarii Facebook


Știri recente