Rugăciuni către ocrotitorii familiilor

Moaștele Sfinților și Drepților dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana, precum și un fragment din lemnul Sfintei Cruci, aduse în Patriarhia Română de o delegație a Bisericii Ortodoxe din Cipru condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Isaia de Tamassos și Orinis, au ajuns duminică, 25 august 2013, în municipiul Brăila, după cum a precizat Părintele Gabriel Molocea.

Acestea, la ceas de „Lumină lină”, au fost întâmpinate la Catedrala „Nașterea Domnului”, de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, de preoții slujitori din Protoieria Brăila și din parohiile învecinate, precum și de mii de credincioși-pelerini din municipiu și nu numai.

În cuvântul de învățătură rostit pe esplanada Catedralei brăilene, Înaltpreasfinția sa a evidențiat evlavia poporului român pentru dumnezeieștii Părinți Ioachim și Ana: „..îndeosebi cei triști, care nu au copii, știind că dumnezeieștii părinți au primit un copil doar prin intervenția lui Dumnezeu și prin stăruitoare rugăciune, știind că darul de copii este sfânt și dumnezeiesc, îi cheamă pe aceștia în ajutor, plâng înaintea lor cu lacrimi și le cer să-i ajute să aibă copii pe pământ. Iar dacă nu vor fi reușit să aibă copii pe pământ, se mângâie că ei înșiși rămân copii, copiii dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana. La puntea și limita dintre părinții de pe pământ și cei din ceruri, ne sprijinim pe cruce! Pentru că dincolo de cruce, și dincolo de ajutorul dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana este Învierea, singura realitate care ne ajută să răsuflăm! Vă mulțumim Înaltpreasfinția voastră pentru că ați încălzit inimile și dragostea noastră față de părinți, că ați încălzit respectul și dragostea noastră față de familia creștină greu încercată, permanent încercată de ispitele personale, colaterale, locale și internaționale!”.

Răspunzând la dragostea cu care a fost primit în Arhiepiscopia Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Isaia Mitropolit de Tamassos și Orinis, a mulțumit și a arătat că „sunt foarte recunoscător Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române care ne-a binecuvântat ca în aceste zile să putem veni în România. Totodată mulțumim și Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care, dorind ca eparhia păstorită de dânsul să poată primi din sfințenia sfintelor moaște ale dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana, ne-a făcut invitația de a veni în România. Prin aceasta înțelegem încă o dată că puntea de legătură reală între popoarele noastre este Mântuitorul Iisus Hristos, iar singurul scop în viață, după exemplul sfinților, este mântuirea sufletelor noastre!”.

După momentul liturgic prilejuit de întâmpinarea sfintelor moaște, racla cu sfintele odoare au fost așezate pe baldachinul special amenajat pe esplanada din fața catedralei și oferite spre venerare miilor de pelerini brăileni, unde au rămas întreaga noapte.

În dimineața zilei de 26 august, după săvârșirea Sfintei liturghii, racla ce adăpostește sfintele odoare a fost ridicată și purtată în procesiune către Galați, orașul de reședință al Arhiepiscopiei Dunării de Jos și a fost așezată spre închinare la biserica „Sfânta Ana” din municipiu.

Adresându-se credincioșilor gălățeni, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a evidențiat rolul familiei creștine în viața Bisericii arătând că „trebuie să ne rugăm dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana să ne apere de toate încercările în familie, în familia Bisericii, în țara noastră ca o familie și în toată lumea ca familie, căci dumnezeieștii Părinți ai Maicii Domnului sunt și dumnezeiești Părinți ai oamenilor lui Dumnezeu, care cred în Dumnezeu și își temeluiesc viața cu ajutorul lui Dumnezeu!”.

Sfintele moaște vor rămâne la Parohia „Sfânta Ana” până la 27 august 2013, timp în care, în biserica parohială preoții municipiului Galați coordonați de Părintele protoiereu Eugen Buruiană, se vor afla, prin rotație, în slujire permanentă.

Cinstitele moaște ale Sfinților și Drepților dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana au fost aduse în România cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Comentarii Facebook


Știri recente