Sfântul Trifon, ocrotitorul grădinarilor și alungătorul insectelor dăunătoare, a fost pomenit vineri și sâmbătă în mai multe eparhii din sudul și estul țării, unde ierarhi și clerici au binecuvântat viile, grădinile și țarinile.
Vineri, la Mănăstirea „Sf. Trifon” din Șendreni, județul Galați, s-au desfășurat lucrările Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Rugăciuni, filantropie și întrunire administrativă la Șendreni
Întrunirea a fost precedată de Rugăciunile Sfântului Trifon, citite de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Gospodăria Anexă a Centrului Eparhial, situată în cadrul mănăstirii.
Mănăstirea „Sf. Mc Trifon“ reprezintă un important punct de susținere a operei filantropice a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, pe viitor dorindu-se a se dezvolta la mănăstire un centru educațional și filantropic prin desfășurarea de activități agricole sistematice.

Lemnul de bună calitate obținut în urma defrișării livezii îmbătrânite a Gospodăriei a fost trimis familiilor din Câmpia Covurluiului afectate de inundațiile din toamna anului trecut.
Gospodăria din cadrul Mănăstirii Șendreni a fost înființată în 2001, pe terenul primit de Arhiepiscopia Dunării de Jos ca urmare a retrocedării suprafețelor de pământ care au aparținut Bisericii înainte de 1948.
Rugăciunile de binecuvântare a țarinii au fost urmate de un Te Deum și un parastas oficiate în biserica mănăstirii, după care s-au desfășurat lucrările Consiliului Eparhial.
Binecuvântarea viilor la Saon și Segarcea

Sâmbătă, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Saon din județul Tulcea, urmată de binecuvântarea viilor mănăstirii.
Clerici doljeni s-au rugat la Segarcea
Rugăciuni de ocrotire către Sf. Mc. Trifon au fost înălțate și la Mănăstirea Segarcea din județul Dolj, așezământ monahal ocrotit de sfânt.
Părinții Protopopi Grigore Vulcănescu, Emilian Cimpoeru și Ioan Nicolae au slujit împreună cu Părintele Consilier Eparhial Petre Boroată și Părintele Gheorghe Popescu, preotul mănăstirii, în prezența unui număr mare de credincioși.

„Sfântul Trifon este un mijlocitor puternic pentru toți cei care se roagă cu credință, un exemplu de curaj, statornicie și iubire de Dumnezeu. Rugăciunea și lucrarea sa sunt vii și astăzi, iar noi, prin cinstirea lui, ne întărim în credință și în dragostea față de aproapele”, a spus Părintele Grigore Vulcănescu, Protopop de Craiova Sud.
După slujbă, clericii au ieșit în natură și au citit rugăciunile Sfântului Trifon pentru ocrotirea viței de vie, a țarinii și a livezilor.
Capul Sfântului Trifon se află la Mănăstirea Xenofont din Muntele Athos, iar fragmente din moaștele sale se găsesc la Paraclisul Reședinței Patriarhale, la biserica Sfântul Sava din Iași și la alte sfinte lăcașuri din țară.
Foto credit: Facebook / Arhiepiscopia Dunării de Jos